Antrenorul Gazului a vorbit pentru oradesibiu.ro despre pasiunea sa pentru matematică. Pustai susţine că era bun la algebră şi spune că niciodată nu a chiulit de la matematică să meargă să joace fotbal, aşa cum făcea la alte cursuri.

Antrenorul care a readus Mediaşul între primele 18 echipe ale fotbalului românesc a vorbit pentru oradesibiu.ro despre teoremele pe care le aplică în fotbal şi a oferit formula succesului în fotbal. Pus să aleagă între cele două cariere, cea de profesor şi cea de antrenor, Pustai spune că, acum, fotbalul este dragostea sa cea mare.


Ce legatură este între fotbal şi matematică?

Amândouă sunt frumoase şi interesante şi au la bază raţionamente logice, deci pot spune că legăturile sunt foarte strânse.


Te-a ajutat gândirea logică din matematică pe teren sau la antrenamente?

Probabil că da. În viaţă sigur m-a ajutat. Nu se pot separa una de cealaltă. De fapt, gândirea logică mă ajută în tot ceea ce fac şi m-a ajutat atunci când am fost jucător şi bineînţeles şi acum, ca antrenor.


Te gâdeşti şi la geometrie când trasezi traseele din teren ale jucătorilor tăi?

Sunt mişcări geometrice care se regăsesc în aşezarea în teren. Sunt axe de simetrie când aşezi jucători în teren. Deci se poate spune că matematica mă ajută mult în fotbal.


Ce poţi spune despre teoriile lui Borcea, Paszkany, Iancu, Porumboiu? Ce legi din matematică crezi că li s-ar potrivi?

Nu aş vrea să comentez asta pentru că nu vreau să intru în polemică cu nimeni. Teorema însă implică şi o demonstraţie cu care să fii de acord. Mulţi dintre cei enumeraţi enunţă propoziţii, dar nu îşi dau seama de adevărul ascuns în ele. Ipoteze de asemenea se enunţă foarte multe.


De obicei, elevii fug de la matematică să joace fotbal, iar unii invers, se scutesc de la educaţie fizică să meargă la orele de matematică. Tu ce fel de elev ai fost?

Eu mergeam la matematică şi chiuleam de la alte ore ca să merg să joc fotbal sau să merg la antrenamente. Am lipsit şi de la matematică atunci când mergeam în cantonamente, dar nu au fost foarte multe ore.


Care crezi că este cel mai matematician antrenor din Liga I şi care este cel mai poet?

Greu de spus. Nici eu nu pot fi numit un antrenor matematician. Sunt antrenori foarte buni care pot fi numiţi matematicieni, cum sunt Dan Petrescu sau Mircea Rednic. Nu cred că avem antrenori poeţi. Păi la toţi ne place să vorbim mult câteodată şi şi pe mine mă ia valul. Ionuţ Popa este un antrenor care îmi place pentru că are foarte mult simţul umorului.


Dacă ar fi să alegi între a fi profesor universitar de matematică la Harvard sau la o altă universitate prestigioasă şi antrenor la Manchester United sau alt club mare, ce ai alege?

Pe amândouă, dacă aş putea. Să ajung io acolo şi apoi m-aş decide… M-aş bucura ca vreodată să fiu pus să fac o astfel de alegere. Pentru mine acum este mai atractiv fotbalul. Poate aş alege oferta de antrenor. Nu ştiu însă dacă mă voi mai întoarce vreodată la catedră, dar niciodată nu se ştie ce îţi rezervă viitorul.


La ce erai mai bun? La algebră, geometrie sau analiză matematică? Ai luat ore în particular când erai elev?

Algebra era mai uşoară, iar analiza era mai grea. Geometria era frumoasă. La algebră am avut note mai mari. Nu am făcut meditaţii… De vreo două ori când am avut vărsat de vânt şi am stat acasă vreo 3 săptămâni, un vecin a venit şi m-a meditat, dar a zis că nu aveam nevoie.


Ai putea trăi fără fotbal, fără matematică sau fără amândouă?

Cred că ar fi dificil pentru că sunt două lucruri plăcute pentru mine. Nu cred că aş muri fără ele. Probabil că m-aş adapta, dacă ar fi nevoie, dar sper să nu ajung într-o astfel de postură.


Ai sau ai avut vreun  jucător căruia să îi placă matematica la fel de mult?

Nu am şi nici nu am avut, din păcate. Cred că programa şcolară încărcată destul de mult face ca sportivii să nu se mai îndrepte spre matematică.


Care este formula succesului în fotbal?
Păi este simplu. Formula succesului este ca în totdeauna să dai un gol mai mult decât adversarul scos în faţă.


[nggallery id=9]

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns