Cortegiul funerar al handbalistului Marian Cozma va poposi în această seară la Sibiu, în faţa Sălii Transilvania. Autorităţile din Veszprem, oraşul pentru care Cozma juca în echipa de handbal, pun la dispoziţia familiei o coloană oficială care să-i însoţească pe ultimul drum al sportivului. Cortegiul funerar va fi la Sibiu, în funcţie de drum, în jurul orelor 20.00-21.00 şi va rămâne în faţa Sălii Transilvania pentru aproximativ 15 de minute.

Informaţia a fost confirmată, pentru oradesibiu.ro, de directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport, Ioan Gligor, care spune că, după ce pleacă de la Sibiu, cortegiul funerar se va deplasa către Vâlcea. Marian Cozma este din Bucureşti.

Asociaţia “Al 6-lea Jucător” va depune o coroană în această seară, în faţa Sălii Transilvania, în memoria regretatului handbalist ucis în Ungaria de o bandă de infractori de origine rromă.

Şi-a apărat colegul sârb


În urma investigaţiilor efectuate de poliţia din Ungaria, s-a ajuns la concluzia că Marian Cozma nu a căutat scandal în barul în care se afla, relatează astăzi Adevarul.ro. Un conflict local petrecut sâmbătă după-amiază în centrul oraşului Veszprem, în care au fost implicaţi reprezentanţi ai lumii interlope şi un rrom, a generat crima de mai târziu. În jurul orei 2.00, Cozma a încercat să aplaneze un conflict între colegul său sârb şi recalcitranţi. În urma busculadei, el a fost ucis.

Veszprem, un oraş liniştit cu 62.000 de locuitori, aflat în imediata apropiere a Lacului Balaton, din Ungaria, a fost zguduit de atacul criminal de duminică dimineaţa în care handbalistul român Marian Cozma a fost omorât. Tot oraşul vorbeşte doar despre acest eveniment. Pentru cei din Veszprem, sportul-rege este fără îndoială handbalul.

Aici fotbalul nu există. Absolut toţi locuitorii sunt suporterii echipei locale MKB Veszprem. Aceştia se pot mândri că au cea mai importantă echipă de handbal din Ungaria, cu 16 titluri naţionale, două Cupe EHF, finalistă a Ligii Campionilor anul trecut. În toate marile oraşe din Ungaria s-au ţinut momente de reculegere şi s-au aprins lumânări în amintirea lui Cozma.
Misiunea poliţiei din Veszprem este extrem de dificilă în acest caz. „Sunt aproximativ 30 de persoane audiate.

E foarte greu de stabilit cine a stat să se uite, cine s-a aflat din întâmplare sau cine a participat la loviri. Cert este că cei trei au luat parte activ la evenimente”, a spus pentru „Adevărul” Dobay Karoly, de la poliţia din Veszprem.

În noaptea de duminică spre luni, poliţia din Austria a arestat trei dintre suspecţi pe autobanda A2, doi bărbaţi şi o femeie. Nemeth Gyozo şi Rafael Sandor, împreună cu o femeie, a cărei identitate nu a fost încă dezvăluită, încercau să ajungă în Italia.

Handbaliştii de la MKB Veszprem s-au întâlnit ieri înainte de prânz la sala de forţă Top Gym, loc frecventat de sportivi de zece ani. Jucătorii au avut o discuţie extrem de tristă cu antrenorul Mocsai Lajos, pentru a decide împreună dacă vor intra pe teren la meciul din cupele europene de sâmbătă. După zece minute, jucătorii au coborât cu lacrimi în ochi! „Am decis să ne retragem într-o cafenea, iar locul vrem să-l păstrăm secret.

Dorim să avem intimitatea noastră, să discutăm şi să ne amintim de Marian. La noi, ungurii, există un moment în care se aminteşte de mort”, a spus pentru „Adevărul” tehnicianul Mocsai Lajos. Handbaliştii au decis să nu suspende următorul meci.

„Nu mă mai simt în siguranţă!”

Imensa sala Veszprem Arena, care are 6.000 de locuri, a devenit ieri loc de pelerinaj pentru unguri, fie că sunt din Veszprem, fie din altă parte. Natasa Janics, campioana olimpică la caiac-canoe, a sosit ieri de la Szeged pentru a lăsa o floare în amintirea lui Cozma.

Printre lacrimi, aceasta ne-a declarat că nu se mai simte în siguranţă: „Nu
l-am cunoscut pe Cozma, dar am ţinut să vin aici să pun o floare. Nu de mult l-am pierdut pe Kolonics, acum a venit Cozma. Ce se întâmplă cu lumea sportului? Eu nu mă mai simt în siguranţă”.

Colegii lui Cozma, în afara pericolului

Croatul Ivan Pesic şi sârbul Zarko Sesum se află internaţi la spitalul Judeţean din Veszprem. „Starea lor este stabilă. Sportivii sunt în afara oricărui pericol în acest moment”, a spus Racz Jeno, directorul spitalului.

Lui Pesic i s-a extirpat un rinichi din cauza loviturilor de cuţit, iar Sesum a suferit leziuni grave în zona capului şi la ochi. „Nu se pune problema să îşi piardă vederea“, a conchis Jeno.

Ultim omagiu în fiecare oraş

Maşina cu care va fi adus în ţară corpul neînsufleţit al lui Marian Cozma va pleca azi de la Veszprem, va poposi la Szeged, iar apoi va opri în fiecare oraş din România ce are echipe de handbal. În Capitală, traseul va fi făcut de familia handbalistului. „Mama lui a spus că vrea doar să-l aducem acasă şi pe urmă la cimitirul din Pipera”, a spus Cristian Gaţu.

A ajuns lângă Hâldan

Şi Complexul Dinamo este în doliu. Flori, lumânări, lacrimi şi multe poveşti se ţes în jurul chipului bălai al sportivului model care ne priveşte de pe măsuţa din holul campionilor.

Vezi filmul evenimentelor care au dus la uciderea handbalistului român, pe Adevarul.ro.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Join the Conversation

2 Commentarii

Comentariu

  1. Sa imi fie iertat cinismul, dar suntem un popor de bocitoare!

    Pentru ce sa imi aduc omagiu? Pentru ca a incasat-o? Sau pur si simplu pentru ca e roman? Ma indoiesc de societatea noastra care transforma pe oricine in erou national, chiar daca face un part!
    Asa ca zic: PAS!