Doctorii de familie care au decontat zeci de mii de lei în luna decembrie au refuzat să participe la protestul colegilor lor care era preconizat să aibă loc în aceste zile.


Nu toţi medicii de familie din Sibiu au acceptat să participe la acţiunea de protest care ar fi trebuit să se deruleze la nivel naţional miercuri şi joi. Deşi sumele decontate din banii publici sunt foarte mari, medicii afirmă că scăderea bugetului alocat medicinei primare va lăsa mulţi doctori fără activitate.

La nivel de judeţ, în Sibiu sunt înregistraţi în prezent la CJAS Sibiu, aproximativ 250 de medici de familie, iar în medie, un cadru medical deoconteaza lunar de între 6.000 şi 7.000 de lei, dacă are înregistraţi între 1.500 şi 2.000 de pacienti. Sunt însă şi medici care au decontat de la CJAS sume de peste 10.000 de lei pe lună, pentru acelaşi număr de pacienţi. Coincidenţă sau nu, aproape toţi medicii care, în luna decembrie 2008, au decontat de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate sume de peste 10.000 de lei, au refuzat să se alature colegilor lor la protestul care ar fi urmat să aibă loc la nivel naţional.

Primii în top

Gheorghe Popovici, medic de familie din Vasile Aaron, a decontat în decembrie aproximativ 10.600 de lei. Acesta spune că nu îi rămâne mare lucru în mână, după ce achită toate taxele şi salariile aferente personalului din subordine. „Tot ce câştigăm noi, suma aia care pare mare la prima vedere, se micşorează destul de mult. O parte rămâne la bancă pentru că trebuie plătite taxele la stat, apoi plătesc femeia de servici, la asistentă, se plătesc taxele de întreţinere, facturile de apă, curent, gaz. Deci nu rămân cu mare lucru”, a povestit acesta.

Adrian Banea, medic de familie la un cabinet de pe strada Gladiolelor, a încasat şi el peste 11.000 de lei luna trecută. Medicul a refuzat însă să spună cât din aceşti bani ajunge direct în propriul său buzunar. „Nu pot să estimez câţi bani îmi rămân mie efectiv din plafon, pentru că numai spre finalul anului, când se scade impozitul la finanţe, pot să calculez câţi bani mi-au rămas în mână şi împart la numărul de luni”, a explicat doctorul Banea.


CJAS-ul nu le dă dreptate medicilor
Conducerea CJAS Sibiu consideră că protestul medicilor nu era deloc unul justificat, dacă se ţine cont de veniturile pe care le au anumiţi medici în fiecare lună. „Pentru luna decembrie, pentru serviciile relizate în afara centrelor de permanenţă din judeţul Sibiu s-a decontat suma de 2.307.966 de lei”, a declarat Costin Ionescu, director interimar CJAS Sibiu.


Topul celor mai bine plătiţi medici de familie în decembrie 2008

1.   Iuga Sorin – 14191 lei

2.   Armean Mirela – 13821 lei

3.   Câmpeanu Simona – 12474 lei

4.   Banea Adrian – 11048 lei

5.   Gheorghe Popovici – 10539 lei

[kaltura-widget wid=”lg2hfvyp2o” width=”410″ height=”364″ addpermission=”0″ editpermission=”2″ /]

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Join the Conversation

2 Commentarii

Comentariu

  1. „Nu pot să estimez câţi bani îmi rămân mie efectiv din plafon, pentru că numai spre finalul anului, când se scade impozitul la finanţe, pot să calculez câţi bani mi-au rămas în mână şi împart la numărul de luni”, a explicat doctorul Banea.”
    INCREDIBIL !!!!! adica nu stie cat castiga pe luna ? Acest medic isi ia leafa o data pe an ???? Domnule, astia chiar ne cred tampiti ?