Cozile la înmatriculări vor fi reluate imediat ce va intra în vigoare noua ordonanţă de guvern

Guvernul Boc a redus taxa auto cu o treime, a anunţat chiar premierul. Taxa de poluare auto este acum dublă faţă de momentul introducerii taxei pe poluare auto, în iulie 2008. Sibienii care şi-au adus maşini înainte de 15 decembrie 2008, dar nu le-au înmatriculat, vor plăti taxa aflată în vigoare la data cumpărării, mai mică decât cea anunţată acum, de Guvern.

„Am reglementat situaţia maşinilor care au fost cumpărate înainte de data de 15 decembrie 2008 şi care, prin ordonanţa de astăzi, au posibilitatea în continuare să şi le înmatriculeze pe baza legii vechi, adică legea din iulie, la cuantumul de atunci al taxei. În cazul în care şi-au înmatriculat maşina între timp, vor primi diferenţa de taxă pe care au achitat-o”, a spus Boc.

Pentru maşini Euro 4 cu capacitate sub 2000 cmc nu se plăteşte taxă de poluare.

Proprietarii de maşini au 20 de zile să platească taxa veche

Potrivit MEDIAFAX, posesorii de maşini second-hand de import care au cumpărat sau lansat o comandă fermă pentru un autovehicul înainte de 15 decembrie 2008, dar nu l-au înmatriculat, au la dispoziţie 20 de zile pentru a depune actele necesare achitării taxei auto la valoarea veche, înainte de triplarea din decembrie.

Aceştia trebuie să redacteze o cerere, care să fie însoţită fie de un document din care să reiasă că proprietarul actual a făcut o comandă fermă înainte de 15 decembrie 2008, fie de dovada radierii autovehiculului din ţara de provenienţă, potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, aprobată miercuri.

În cazul autovehiculelor pentru care a fost eliberată dovada de înmatriculare provizorie de către autorităţile din ţara de provenienţă înainte de 15 decembrie, proprietarii maşinilor trebuie să depună, pe lângă documentele menţionate, şi o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă că autovehiculul a fost achiziţionat anterior datei de 15 decembrie în vederea înmatriculării în România.

Toate actele menţionate trebuie înaintate autorităţii fiscale competente pentru calculul taxei.  Termenul de 20 de zile pentru depunerea actelor va fi calculat începând de la data publicării ordonanţei de urgenţă în Monitorul Oficial.

Diferenţa dintre taxa auto triplată şi taxa auto valabilă în perioada 1 iulie – 15 decembrie 2008 va fi restituită contribuabililor, la cerere, în termen de 45 de zile de la data depunerii unei cereri în acest sens şi a documentaţiei necesare.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns