Oamenii DPC-ului au dat jos miercuri, în jurul orei 15, toţi leii de piatră care ornau clădirea de pe Nicolae Bălcescu, colţ cu Cetăţii,  în care a funcţionat pe vremuri cooperativa de credit Prima Ardeleană.

Muncitorii au luat de pe clădire 16 ornamente, alte patru fiind deja căzute. Acţiunea de astăzi este urmarea tragediei petrecută săptămâna trecută, când o invăţătoare în vârstă de 39 de ani a fost ucisă pe loc de un ornament care i-a căzut în cap.

Potrivit muncitorilor care s-au urcat să dea jos leii, mai erau ornamente care stăteau să cadă. „Pentru unii am dat cu dalta, alţi i-am smuls cu mâna” a spus unul dintre oamenii de la DPC.

Pe spatele ornamentelor de piatră se poate observa cum erau prinse de clădire. Practic doar două sârme oţelite le ţineau pe lângă mortarul cu care au fost aplicate. La multe dintre ele, din cauza ploilor şi a infiltraţilor sârmele erau ruginite.

[nggallery id=47]

Păstrate pentru restaurare

Cele 16 capete de leu au fost depozitate în curtea imobilului, la solicitarea uneia dintre locatare, artistul plastic Ileana Selbing. „I-am rugat pe cei de la Primărie să nu le arunce pentru că au o valoare istorică. Costă mult să fie restaurate dar cine ştie, poate sa va gasi vreodată cineva cu bani sau o firmă să finanţeze restaurarea clădirii, pentru că este una dintre cele mai vizibile de pe centru şi e păcat de ea. Aici în bloc 80 la sută sunt pensionari şi văduve, vă daţi seama că nu vom avea niciodată bani să restaurăm noi clădirea. Nici interiorul nu arată prea bine şi am văzut că pe faţadă se desprinde şi tencuiala” a spus Ileana Selbing.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns