Vânzarea mieilor  pentru Paşti ar putea fi pusă în pericol de criza crotaliilor, pentru că licitaţia de achiziţe a acestora nu a fost încă organizată de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA.).

Criza de cercei pentru ovine ameninţă şi exportul acestora, unde cererea este mult mai mare decât pe piaţa internă.

În acest an miei sunt destui atât pentru piaţa internă cât şi pentru export, dar crescătorii nu pot face nimic fără crotalii. Normele europene spun că identificarea mieilor trebuie să se realizeze prin aplicarea a două crotalii, fără de care aceştia nu pot fi comercializaţi. Pentru organizarea şi finalizarea licitaţiei sunt necesare cel puţin 45 de zile, adică mai mult decât până la Paştile ortodoxe, care vor fi în 19 aprilie.

Mieii nu mai sunt căutaţi de Paşti

Mieii vor putea fi însă sacrificaţi cu derogare, în spaţii special amenajate sau în gospodării dar nu vor putea ajunge în comerţ.  Crescătorii nu sunt însă foarte încântaţi de piaţa internă, pentru că de la an la an cererea a fost în scădere. Chiar dacă în această primăvară preţul cărnii de miel este estimat tot între 18-20 de lei, din cauza crizei, vânzările se prevăd fi şi mai slabe. “Avem cerere foarte mare la export, în ţările veste europene. Problema este să avem crotalii de identificare pentru miei, că altfel nu îi putem exporta”  spune preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine.  Marcel Andrei, unul dintre marii crescători de oi din judeţul Sibiu, cu peste 800 de capete de ovine de diferite rase, de la cele româneşti până la rase de carne importate din Austria, are deja în saivane peste 500 de miei fătaţi, dar nu este deloc interesat de piaţa internă. “Pe piaţa internă nu are rost să vindem,  pentru că cererea nu mai este ca în alţi ani. Doar pentru prieteni voi tăia miei, restul merg la export” a spus Marcel Andrei. Mieii de carne pentru export ajung la 2-3 euro pe kilogram la viu.

[kaltura-widget wid=”ogbo1aqbzc” width=”410″ height=”364″ addpermission=”0″ editpermission=”2″ /]

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu