Primarii din Marpod şi Ludoş trimişi în judecată pentru fals şi uz de fals

141

hotPrimarul din Marpod a obţinut în cârdăşie peste 13.000 de lei necuveniţi, de la APIA, iar primarul din Ludoş a încasat prin uz de fals peste 56.000 de lei de la aceeiaşi instituţie.

Potrivit unui comunicat al, Sebastian Toader Dotcoş, primar al comunei Marpod, judeţul Sibiu, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: două infracţiuni de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, ambele în forma instigării, două infracţiuni de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei sumelor de bani obţinute din bugetul general al CE, ambele în forma complicităţii, şi două infracţiuni de fals intelectual. În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei Alexandru Galea şi Simion Giurgiu, acuzaţi de aceleaşi infracţiuni şi complicitate la săvârşirea acestora, cauza fiind înaintată spre soluţionare Judecătoriei Agnita. De asemenea, a mai fost trimis în judecată şi Sandu Marius Voicu, agent agricol angajat al comunei Marpod, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de fals intelectual.

Hoţie cu doi complici
Procurorii au reţinut că în cursul anului 2007 inculpatul Sebastian Toader Dotcoş, folosindu-se de calitatea sa de primar, în scopul obţinerii pe nedrept de subvenţii comunitare din Fondul European Garantat pentru Agricultură (FEGA), i-a determinat pe inculpaţii Galea şi Giurgiu, crescători de animale din aceeaşi comună, să facă o cerere în acest sens la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Sibiu, prezentând în susţinerea cererii două contracte de închiriere fictive din care rezultă nereal că aceştia utilizează suprafaţa totală de 78 hectare de păşune pe raza comunei Marpod. Contractele au fost redactate de Dotcoş, cu ajutorul inculpatului Voicu, agent agricol în cadrul primăriei, şi au fost semnate de primar şi de cei doi crescători de animale. În această modalitate, Alexandru Galea şi Simion Giurgiu au obţinut pe nedrept suma de aproximativ 13.000 lei reprezentând subvenţie comunitară FEGA aferentă anului 2007. DNA arată că inculpaţii Galea şi Giurgiu au remis banii astfel încasaţi primarului care, la rândul său, i-a distribuit altor persoane care nu beneficiaseră de o astfel de subvenţie. În comunicat se menţionează că APIA s-a constituit parte civilă cu suma de aproximativ 13 000 lei, reprezentând subvenţie comunitară acordată pe nedrept. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând tuturor inculpaţilor.

Beghezan, fraudă de zeci de mii de lei
Celălalt primar trimis în judecată, într-un al dosar, este Ilie Berghezan, edilul comunei Ludoş, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de sume de bani din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor. Alături de el, a mai fost trimis în judecată şi Ilie Pleşa, viceprimar al comunei Ludoş, judeţul Sibiu, acuzat de fals intelectual şi fraudare fonduri europene. În acest caz, procurorii au reţinut că în cursul lunii mai 2007, în scopul obţinerii pe nedrept de subvenţii comunitare din FEGA, inculpatul Ilie Pleşa a formulat o cerere la APIA Sibiu conţinând menţiuni nereale, la care a ataşat un contract de închiriere întocmit în fals. DNA precizează că acest contract a fost încheiat între Ilie Berghezan, în calitatea sa de reprezentant legal al primăriei şi Ilie Pleşa în calitate de chiriaş – persoană fizică şi a avut ca obiect închirierea în vederea întreţinerii şi administrării unei suprafeţe de 399,70 hectare păşune aflată în proprietatea Consiliului Local al Comunei Ludoş, judeţul Sibiu. În realitate, o parte din ‘păşunea’ închiriată vizează suprafeţe de teren pe care există imobile aparţinând unor alte persoane fizice, situate în intravilanul comunei Ludoş. În această modalitate, inculpatul Pleşa a obţinut pe nedrept suma de aproximativ 56.500 lei reprezentând subvenţie comunitară FEGA, bani pe care nu i-a folosit pentru întreţinerea suprafeţei închiriate, fiind utilizaţi pentru achitarea taxelor de păşunat către Primăria Ludoş conform contractului de închiriere menţionat mai sus’, mai arată procurorii anticorupţie. Ministerul Agriculturii Pădurilor şi Dezvoltării Rurale – APIA s-a constituit parte civilă cu suma de aproximativ 56.500 lei, iar în vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile aparţinând celor doi inculpaţi. Dosarul a fost înaintat spre soluţionare la Judecătoria Sibiu

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.