„Polițist, adjectiv” a ajuns pe marile ecrane din America

95
Pelicula “Poliţist, adjectiv” rulează din această săptămână în cinematografele din America, la New York, Los Angeles și Chicago.
Propunerea României pentru premiul Oscar la categoria “ cel mai bun film într-o limbă străină alta decat engleza” a primit critici favorabile în două dintre cele mai importante publicaţii americane: New York Times şi New York Post.

Primul dintre ele prezintă sub forma unei recenzii povestea peliculei românești. După succesul lungmetrajului“ A fost sau n-a fost”, Corneliu Porumboiu revine cu o poveste despre justiţiarii pasionaţi pentru semantică, notează A.O.Scott în New York Times. Dincolo de rolul său educativ, dicţionarul devine un  instrument de instrucţie folosit de şeful poliţiei pentru mustrarea subalternului.

Porumboiu investighează natura autorităţii birocratice şi efectele pe care aceasta le poate avea asupra fiecarui individ în parte. Miza filmului este dată de tensiunea dintre datoria profesională pe care Cristi o are- ca şi detectiv, el strânge dovezi pentru a –l incrimina pe un tanăr de liceu că fumează haşiş- şi constiinţa sa, un conflict pe care dicţionarul trebuie sa-l rezolve. Asemenea unui chirurg, Porumboiu foloseşte fiecare detaliu pentru a crea o imagine realistă asupra vieţii. Dincolo de psihologia ambivalentă a detectivului filmul ne înfăţisează o poveste despre o carieră într-un moment dificil, despre o căsnicie şi despre o societate condusă de clase antagonice nedefinite, îngreunată de obiceiuri autoritare învechite.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi