avrigÎn săptămâna 10-15 mai a început la Avrig derularea primei acţiuni a proiectului  proiect comun al GAL Pays Sud de St-Brieuc (Franţa) şi Asociaţiei GAL Ţara Oltului (România).

Proiectul ”Culturi alimentare şi energetice” se desfăşoară pe o durată de doi ani: 2010-2011 iar parteneriatul care stă la bază acestuia s-a semnat de reprezentanţii celor două asociaţii în data de 23.04.2010 la Bucureşti în prezenţa D-lui Dacian Ciolos, comisar european pentru agricultura, a d-lui Mihail Dumitru, Ministrul Agriculturii şi a excelenţei sale Dl Henry Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti. Prima componenţa a proiectului comun aparţine culturilor energetice şi se concretizează prin înfiinţarea unei culturi experimentale de miscanthus la Avrig a 4 sortimente şi formarea unui grup de agricultori pentru plantarea, întreţinerea şi recoltarea miscanthusului.  Culturile energetice completează programul iniţiat de Primăria Avrig privind energia regenerabila şi dobândirea independenţei energetice a oraşului până în 2030. Finanţarea acestei culturi se va face de CL Avrig (20%) , partenerii francezi şi LEADER (80%). Cultură de miscanthus ce se va înfiinţă la Avrig se doreşte a fi sursă de material săditor de la care se vor alimenta viitoare culturi pe suprafeţe destinate să asigure materia prima pentru energie regenerabila pe diverse sisteme (bioetanol, peleti pentru centrale termice cu combustibili solizi, biomasă, biocombustibili).

Delegație franceză la Avrig

Pentru acest lucru în saptamana10-15 mai se află în Ţara Oltului delegaţia franceză care asigură desfăşurarea primei acţiuni a programului comun destinat culturilor energetice (plantarea şi formarea tehnică) şi pregătirea fazei următoare : seminarul tehnic destinat culturilor alimentare a€“ Rennes; septembrie 2010.  Marţi începând cu oră 8.00 s-a trecut la plantarea rizomilor de miscanthus, 4 varietăţi, pe o suprafaţa de 4000 mp câte 1000 mp pentru fiecare varietate de plantă. La plantare au participat şi elevi ai Liceului Agricol din Sibiu însoţiţi de cadre didactice. Odată cu rizomii de Miscanthus Asociaţia GAL Ţara Oltului a primit şi licenţă pentru multiplicarea şi desfacerea materialului săditor pentru această plantă.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu