webcam21Cea de-a XVII-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu se va desfasura in perioada 28 mai – 6 iunie 2010 si va avea tema „Intrebari” / “Questions”.  Pentru iubitorii de muzica, in cadrul Festivalului de la Sibiu, vor concerta pe scena din Piata Mare unii dintre cei mai iubiti muzicieni romani si moldoveni: Holograf, Cargo, Zdob si Zdub, Directia 5 si Vama.

FITS, cel mai important festival anual de artele spectacolului din Romania si al treilea ca amploare si importanta din lume, propune un program care aduce la Sibiu participanti din 70 de tari si prezinta 350 de evenimente ce se desfasoara in 66 de spatii de joc, asteptand zilnic 35 000 de spectatori. Companii de renume din domeniul artelor spectacolului, regizori romani si straini, critici, operatori din turismul cultural local si regional, operatori culturali straini, zeci de mii de spectatori din comunitatea locala, regionala si internationala se intalnesc la Sibiu pentru a sarbatori, pe parcursul a zece zile, creatia si creativitatea artistica in cadrul unui eveniment cultural ce urmareste promovarea reperelor valorice valabile la nivel mondial.

Ofertă variată
Oferta culturala a acestei editii este deosebit de bogata si variata, cuprinzand de la productii reprezentative ale marilor teatre romanesti, dar si din strainatate, spectacole de strada in orasul vechi si in cetatile si bisericile fortificate medievale din imprejurimile Sibiului, spectacole de teatru-dans, flamenco, balet, dans contemporan, teatru de papusi, spectacolele de lumini, de muzica, de pantomima, pana la conferinte, dezbateri, expozitii de fotografie si pictura, lansari dansde carte, instalatii si ateliere, care au loc atat in spatii conventionale, cat, mai ales, in spatii neconventionale, transformand Sibiul intr-o veritabila capitala culturala a lumii.

Spectacole multe
Actuala editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu gazduieste spectacole ale unora dintre cei mai importanti si apreciati regizori de teatru de pe scena internationala, oferind publicului din Romania sansa de a vedea productii de exceptie. Odin Teatret (Danemarca) prezinta la Sibiu, in cadrul unui eveniment special, doua spectacole ce poarta semnatura reputatului regizor italian Eugenio Barba: „Inchisoarea de oase” si „Oda progresului”. Schauspielhaus Zürich (Elvetia) impreuna cu Teatro Garibaldi di Palermo (Italia) si Bart Production s.à.r.l. prezinta cel mai nou spectacol al unuia dintre monstrii sacri ai teatrului contemporan: Peter Brook. „Intrebari” este o meditatie asupra teatrului, care incearca sa-i gasesca acestuia radacinile si ratiunile existentei prilejuind, in acelasi timp, publicului intalnirea cu o mare actrita: Miriam Goldschmidt de la Burgtheater (Viena, Austria). Deutsches Theater Berlin (Germania) aduce la Sibiu povestea lui Popriscin intr-un spectacol dupa una dintre cele mai cunoscute nuvele ale lui Gogol: „Insemnarile unui nebun”, regia Hanna Rudolph, cu actorul Samuel Finzi. In premiera absoluta, Transversal Theater Company (Statele Unite / Olanda) vine cu o provocare la adresa codurilor cavaleresti ale regelui Arthur si ale Cavalerilor Mesei Rotunde in spectacolul „Cavalerul Verde”. Una dintre cele mai apreciate companii japoneze de teatru experimental, Yamanote Jijosha, revine la Sibiu in 2010 pentru a prezenta propria versiune a textului clasic „Oedip rege” piratiide Sofocle, folosind tehnica de interpretare numita Yojo-han. Un alt eveniment special il reprezinta prezenta la Sibiu a Quanzhou Marionette Troupe (China), trupa a carei papusari folosesc o tehnica traditionala veche de peste 2 000 de ani si manuiesc marionete cu pana la 36 de sfori.

Teatru Dans în Oraş

Spectacolele de teatru-dans ocupa si in acest an o pozitie importanta in programul Festivalului de la Sibiu. Charleroi Danses din Belgia exploreaza spatiul interior al omului prin dans contemporan in spectacolul „Flori”. Companiile din Israel ne-au obisnuit de-a lungul timpului cu productii impresionante din punct de vedere tehnic si estetic, iar in 2010 publicul se va putea bucura de spectacolul de teatru, dans si opera „Cocosul” de la Suzanne Dellal Centre for Dance and Theatre, dar si de spectacolele de dans contemporan „Aproape de soare” si „Amintiri” prezentate de Kibbutz Contemporary Dance Company. Foarte apreciata companie britanica Motionhouse prezinta la Sibiu „Stropi”, o productie care imbina teatrul-dans de mare angajament fizic si imagistica fascinanta cu film si grafica pentru a crea un spectacol vizual unic.

Spectacole de stradă
Spectacole de strada uluitoare, spectacole de instalatii sau itinerante, cu elemente de circ, exploatand aerul, apa sau focul, vor anima, din nou, timp de zece zile, centrul istoric al orasului. Cie Transe Express (Franta), specializata in „arta celesta” si „teatrul de interventie” pare a nu avea limite in privinta modalitatilor de expresie folosite si invita publicul sa holografia parte la trei spectacole exceptionale: „Tobele de foc”, „Pietonul aerului” si „Dansul noptii”. Marionete uriase vor invada burgul in spectacolele spaniolilor de la Carros de Foc, iar efectele pirotehnice si focul vor crea seri de neuitat in spectacolele francezilor de la Salamandre. In premiera, la Festivalul International de Teatru de la Sibiu vor putea fi urmarite spectacolele de strada ale unei companii din Romania: Xtreme imbina acrobatia cu miscari coregrafice spectaculoase ce sfideaza gravitatia. Grupul este format si antrenat de Dorel Mois, medaliat cu aur la Campionatele Europene si Mondiale de Gimnastica Aerobica, si de coregrafa Debra Brown, de la Cirque du Soleil.

Lansări de carte

Pe toata perioada festivalului vor avea loc lansari de carte, spectacole-lectura si conferinte, care vor aduce la masa de discutii personalitati marcante ale lumii culturale nationale si internationale precum Eugenio Barba, George Banu, Pippo Delbono sau Mircea Dinescu. De asemenea, cea de-a XIII-a editie a Bursei de Spectacole se va desfasura in perioada 3 – 6 iunie.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu