Muzeul ASTRA lăudat în Bulgaria

0 111

astra in etarMeşteri din România la Târgul Internaţional al Meşteşugurilor Tradiţionale de la Gabrovo.

Şi în acest an, Muzeul ASTRA a răspuns invitaţiei lansate de Complexul Arhitectural-Etnografic ETAR din Gabrovo, Bulgaria, participând la Târgul internaţional al meşteşugurilor tradiţionale şi la conferinţa complementară: Meşteşugurile tradiţionale- trecut, prezent şi viitor, în perioada 2 – 6 septembrie .2010.

Zeci de creatori

Trei cunoscuţi creatori populari din România, exponenţi de seamă ai zonei din care provin, ne-au reprezentat prin măiestria lor: Pălăguţa Bârlea din Maramureş (podoabe, păpuşi în port popular, traiste), Balint Arpad din Harghita (obiecte din pănuşi de porumb) şi Vasile Moldoveanu din Dâmboviţa (icoane pictate pe sticlă, obiecte sculptate din lemn). În cele trei zile de târg, barierele lingvistice au fost depăşite, creatorii de frumos reuşind să comunice prin limbajul universal al artei, împărtâşindu-şi reciproc din tainele meşteşugului practicat. Aproximativ 80 de creatori populari din Bulgaria s-au întrecut în meşteşug şi au făcut schimb de experienţă cu meşterii din alte ţări : Anglia, Japonia, Maroc şi nu în ultimul rând din România.

Program apreciat

În cadrul Conferinţei ştiinţifice, reprezentanta Muzeului ASTRA, Dana Botoroagă a prezentat programul de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial desfăşurat în cadrul muzeului sibian, fundamentat pe transmiterea meşteşugurilor tradiţionale, subliniind importanţa continuării colaborărilor între cele două instituţii europene în scopul perpetuării tradiţiei. Relaţia dintre cele două muzee s-a consolidat de-a lungul timpului prin participări de ambele părţi la conferinţe, târguri (şi în acest an Târgul Creatorilor Populari din România-13-15 august- s-a bucurat de prezenţa partenerilor bulgari), în slujba obiectivului comun, acela de a prezerva cultura tradiţională prin valorificarea, în mod special, a meşteşugurilor tradiţionale.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.