brukenthalPalatul baronului transilvănean Samuel von Brukenthal de la Sibiu, care găzduieşte cel mai vechi muzeu din România, deschis publicului în urmă cu 193 de ani, are nevoie de o restaurare completă care ar costa în jur de 60 de milioane de euro.
“Costurile de restaurare se ridică la 40 – 60 de milioane de euro, cu toată refacerea, ca să fie palatul cum a fost pe timpul lui Brukenthal. S-a jumulit tapetul, s-au distrus fresce, s-a distrus parchetul. Visul meu este ca tot muzeul să revină la splendoarea lui”, a afirmat directorul Muzeului Naţional Brukenthal.  El spune că, lunar, mai ales pe timpul iernii, costurile de întreţinere a Palatului Brukenthal şi salariile angajaţilor, inclusiv plata firmei de pază se ridică la peste o sută de mii de euro. Din veniturile proprii, dar mai ales din vânzarea de bilete muzeul sibian obţine în prezent doar echivalentul a opt salarii ale angajaţilor. Deşi în 2010, Muzeul Brukenthal se apropie de o cifră record de vizitatori – 400.000 -, totuşi nu ar putea supravieţui doar din veniturile proprii.

Fără investiţii de la proprietar
În următorii cinci ani, directorul muzeului şi-a propus să atragă, la Sibiu, un milion de vizitatori, care să intre în Palatul Brukenthal, cifră atinsă de întreg municipiul doar în 2007, când oraşul a fost Capitală culturală europeană. Finanţat de Ministerul Culturii, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu a fost retrocedat Bisericii Evanghelice, în baza testamentului lăsat de baronul Brukenthal, cu condiţia ca biserica să lase deschis muzeul pentru public. Deşi este proprietar, Biserica Evanghelică nu a investit niciun leu în Muzeul Brukenthal. “Biserica Evanghelică are convenţie cu Guvernul să nu plătească. Ei nici nu se gândesc să investească aici. Nu sunt dispus să înţeleg lipsa de fonduri europene obţinute prin biserică, prin organizaţia non-profit a Bisericii Evanghelice, mult mai uşor s-ar obţine fonduri”, spune profesorul Sabin Luca.

Sursa: Agerpres

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Join the Conversation

1 Commentariu

Comentariu

  1. Nu stiu de unde scoateti sumele astea . parca suntem in filme . 100.000 euro , 60 de milioane de euro . Incredibil .