Municipalitatea sibiană demarează campania „Reabilitarea Centrului Istoric Sibiu”

0 159

Piata Mare4Primăria Municipiului Sibiu demarează împreună cu Fundaţia HERITAS (fostul Proiect GTZ) o campanie având titlul „Reabilitarea Centrului istoric – Împreună protejăm patrimoniul construit al Sibiului!” pentru promovarea centrului istoric şi o restaurare corectă a clădirilor din această zonă de o deosebită importanţă pentru întreg oraşul.

Prin această campanie se urmăreşte continuarea procesului de sensibilizare a populaţiei pentru centrul istoric ca ansamblu demn de conservat. De asemenea, se doreşte ca locuitorii centrului istoric şi specialiştii în domeniul restaurării să beneficieze de sprijin prin noi idei şi recomandări practice cu privire la reabilitarea şi restaurarea corectă a clădirilor istorice. Campania marchează continuarea bunei colaborări dintre Primăria Sibiu şi fostul proiect GTZ care şi-a schimbat forma de organizare în aprilie 2007, devenind fundaţie (iniţial cu denumirea de Fundaţia pentru Reabilitare urbană şi începând din toamna acestui an, fundaţia HERITAS).

Reabilitări după ureche

Odată cu venirea toamnei şi apoi a iernii, majoritatea şantierelor la clădirile din centrul istoric sunt în prag de finalizare. Aceasta este totodată perioada propice pentru evaluarea progreselor  – ce s-a schimbat în bine, pe ce anume va trebui insistat pe viitor? În ciuda situaţiei generale dificile în acest domeniu, se poate totuşi observa că în decursul ultimei veri s-au derulat o serie de măsuri de reabilitare şi restaurare de dimensiuni mai mici sau mai mari. Chiar dacă există exemple pozitive, precum la clădiri proprietate privată de pe străzile Filarmonicii şi Avram Iancu, din păcate au fost derulate şi numeroase măsuri de reabilitare  care au repercursiuni negative asupra imaginii centrului istoric, în special ferestre cu rame PVC de culoare albă şi faţade zugrăvite în nuanţe nepotrivite.

Campanie cu premii

În cadrul acestei campanii cu o perioadă de derulare de un an sunt planificate şi două acţiuni de amploare, şi anume: un festival în Piaţa Huet în primăvara 2011, precum şi decernarea unui premiu pentru cele mai bune lucrări de reabilitare şi restaurare executate, moment care va avea loc în toamna lui 2011. În plus vor fi organizate workshopuri, expoziţii şi simpozioane menite să aducă tematica reabilitării şi restaurării corecte din nou în centrul atenţiei. „Această campanie se adresează în primul rând proprietarilor de clădiri private din centrul istoric. Reprezentanţi ai municipalităţii sibiene vor monitoriza lucrările de reabilitare în cadrul acestei campanii”, a spus joi dimineaţă primarul Klaus Iohannis. Împreună cu Fundaţia Heritas, Serviciul de Presă al Primăriei Sibiu va transmite în fiecare lună cu ajutorul mass-mediei informări punctuale cu privire la metodele prin care putem proteja patrimoniul Sibiului. Sunt stabilite 11 teme importante care cuprind specificul şi problemele reabilitării imobilelor din zona centrală.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...