Focar de hepatită A la Caşolţ. Cinci copii s-au îmbolnăvit

0 210

casoltÎn localitatea Caşolţ evoluează de la sfârşitul lunii decembrie 2010 un focar de hepatită acută virală de tip A, care totalizează până în prezent 5 cazuri confirmate serologic, la copii dintr-o comunitate socială defavorizată.

DSPJ Sibiu a intervenit în acest focar încă de la debut, în colaborare cu medicii de familie din localitate, instituind măsurile antiepidemice curente, menite să împiedice extinderea focarului, prin: depistarea surselor de infecţie şi izolarea lor, dezinfecţie în şcoală şi grădiniţă, instruirea personalului medico-sanitar, didactic şi a personalului responsabil cu curăţenia şi dezinfecţia curentă în colectivităţi. Au fost distibuite materiale din rezerva antiepidemică a DSPJ Sibiu (bandelete pentru ex. urină, dezinfectante de suprafeţe şi antiseptice pentru mâinile personalului, mănuşi de unică folosinţă) şi s-au recoltat probe de apă din focar.

Vacinări la începutul lunii

De asemenea, la începutul lunii ianuarie 2011, s-a efectuat vaccinarea a 72 copii (contacţi ai cazurilor, care frecventează colectivitatea) şi 3 cadre didactice. „În ciuda acestor măsuri, au apărut alte câteva noi cazuri de îmbolnăvire, în focare familiale şi la contacţii de joacă ai cazurilor. Astfel, în săptămâna 10-16.01.2011, s-au prezentat la Secţia de boli infecţioase copii 4 suspiciuni de îmbolnăvire, iar în cursul acestei săptămâni au fost îndrumaţi către serviciile de specialitate din Sibiu, alţi 3 copii şi un cadru didactic (în total 8 cazuri, aflate în curs de investigaţie)” se arată într-un comunicat al DSP Sibiu.

De ce a apărut hepatita

Echipa DSP (Compartimentul pentru Supraveghere Epidemiologică şi Controlul Bolilor Transmisibile) a efectuat deplasări în teren, constatând prezenţa mai multor factori care reduc eficienţa măsurilor antiepidemice în această comunitate, astfel:

temporizarea internării în spital: bolnavii izolaţi la domiciliu în condiţii necorespunzătoare, constituie un pericol de răspândire a infecţiei pentru familie şi anturaj (parteneri de joacă, vecini, etc.);

colectarea deficitară a deşeurilor menajere (deşeurile menajere sunt depozitate necorespunzător, din lipsa resurselor materiale pentru serviciul de salubritate);

aprovizionarea cu apă este defectuoasă (în focar, apa curentă este disponibilă cu intermitenţă), făcând foarte dificilă igiena adecvată a mâinilor (cea mai simplă metodă de întrerupere a transmiterii unei boli cu mecanism fecal-oral, numită „boala mâinilor murdare”).

Facem precizarea că nu se pune problema unei epidemii hidrice, cauza

principală a focarului fiind lipsa unor deprinderi igienice adecvate, atât la nivel individual, cât şi comunitar.


Situaţie monitorizată de DSP

Urmare a celor constatate în teren, DSP a solicitat primăriei Roşia să se implice în cel mai scurt timp, pentru a găsi soluţii la problemele care ţin de competenţa acesteia.

DSP continuă seria de măsuri specifice, şi anume:

– monitorizează triajul efectuat de către medicii de familie, în colaborare cu mediatorul sanitar, prin examen clinic şi de urină, la toţi contacţii de familie şi din colectivitate (săptămânal);

– supraveghează dezinfecţia curentă în unităţile de învăţământ locale;

– catagrafiază contacţii de familie, în vederea efectuării unei noi serii de vaccinări;

– continuă monitorizarea calităţii apei;

– intensifică măsurile de informare-educare a părinţilor, prin întâlniri cu aceştia şi difuzarea de materiale informative despre hepatita A şi igienă (spălatul pe mâini).

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.