Lolele vor alunga din nou iarna grea şi spiritele rele, săptămâna aceasta la Sibiu

0 131

loleleObiceiul străvechi al “Fugii Lolelor”, în germană “Urzelnlauf”, va fi sărbătorit şi anul acesta, în perioada 11-13 februarie 2011, în Agnita, Sibiu, Cincu şi Marpod.    Punctul culminant al evenimentului îl reprezintă Fuga Lolelor din Agnita, cand oraşul va fi în sărbătoare iar lolele vor umple străzile până la ora 18.00. Începând cu ora 20.30 are loc Balul Lolelor, iar distracţia va continua până spre dimineaţă.

Evenimentul este organizat de Asociaţia “Breasla Lolelor” din Agnita cu sprijinul Primăriei Agnita, HOG Agnetheln, Consiliului Judeţean Sibiu, Forumului Democrat al Germanilor Sibiu, Muzeului de Etnografie Săseasca Emil Sigerus, Muzeului Văii Hârtibaciuliu şi a Institutului European pentru Itinerare Culturale. Evenimentele, vor marca 100 de ani de la prima paradă comună a breslelor meşteşugăreşti din Agnita şi vor prezenta publicului larg Obiceiul Lolelor în forma sa originală, după următorul program:

–          vineri, 11 februarie ora 17.00, vernisajul expoziţiei în sala Casei Artelor din Sibiu

–          sâmbăta, 12 februarie, ora 08.30 Cincu – prezentarea Obiceiurilor Lolelor

ora  12.30 Sibiu – Parada Lolelor in centrul oraşului

ora 15.30 Marpod – prezentarea Obiceiurilor Lolelor

–          duminică 13 februarie ora 10.00 Parada Lolelor în Agnita

11.00 spectacolul Lolelor în centrul oraşului

12.00-18.00 Fuga Lolelor pe străzile oraşului Agnita

20.30 Balul Lolelor

Paradă în centru Sibiului

La paradă vor lua parte peste 210 de lole – personaje mascate, (germ. Urzeln), cu vârste cuprinse între 3 ani şi 75 de ani, care vor însoţi personajele simbolice  ale breslelor săseşti din Agnita, alături de 28 de lole din Germania, membri ai HOG Agnetheln.  Obiceiul Lolelor din Agnita, atestat în anul 1689, este strâns legat de ritualul înmânării lăzii de breaslă noului staroste. Lolele, personaje mascate şi gălăgioase aveau rolul de a proteja alaiul breslaşilor, dar şi de a alunga iarna grea şi spiritele rele. În anul 1911 a fost organizată prima paradă comună a breslelor pantofarilor, croitorilor, blănarilor, dogarilor, forma aceasta a obiceiului fiind conservată până în prezent. În perioada războaielor mondiale şi a comunismului obiceiul a fost temporar interzis, dar în anii `80 lola a devenit o emblemă a Agnitei. Odată cu emigrarea saşilor în 1990, obiceiul a dispărut de pe străzile oraşului şi reînviat începând cu 2006. Saşii agniteni îşi prezintă obiceiul în noua lor patrie Germania, din 1965 în localitatea Sachsenheim, mai târziu şi în alte localităţi, de exemplu la Traunreut, Geretsried, Nürnberg, Weisendorf şi Bonn, dorind să păstreze vie importanţa acestui obicei pentru comunitatea săsească.

Expoziţie la Casa Artelor

Expoziţia “100 de ani Parada Lolelor” de la Casa Artelor, organizată cu sprijinul Muzeului de Etnografie Săsească “Emil Sigerus” şi HOG Agnetheln, va cuprinde o serie de obiecte originale ale breslelor din Agnita, fotografii, elemente tradiţionale din paradă, mai multe costume de lole şi o încăpere săsească în care lolele se întăreau cu vin şi gogoşi. Ea va fi deschisă publicului până în 31 martie 2011. Ziua de sâmbătă reprezintă pentru lole un schimb de experienţă, când localităţile Cincu şi Marpod vor prezenta lolelor din Agnita propiul lor obicei. De asemenea anul acesta, obiceiul va fi prezent în Sibiu in centrul oraşului – Piaţa Mare, Piaţa Mică şi Piaţa Huet.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.