Ora de Sibiu
Știri in direct

Sosesc acvilele ţipătoare mici! Vin din Africa de Sud la Sibiu!

118

Benjámin, una dintre cele şase acvile ţipătoare mici pe care au fost montate transmiţătoare satelitare în cadrul proiectului LIFE “Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”, a ajuns cu bine acasă, la capătul unui drum istovitor de peste 10.000 de km, din Africa de Sud până în România.

Traseul parcurs de Benjámin, ca şi al celorlalte cinci acvile, a putut fi urmărit pe tot parcursul migraţiei, pe site-ul www.pomarina.ro, pagina proiectului implementat de către Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu, Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” şi Societatea Ornitologică Română.

Peste 10.000 de kilometri parcurși

Transmiţătoarele satelitare ne-au furnizat date importante despre zborul păsărilor către şi dinspre Africa. Datele primite ne-au indicat vitezele şi altitudinile de zbor, precum şi distanţele parcurse de cele şase acvile. Viteza medie de zbor din timpul migraţiei de toamnă (2010) s-a situat între 20-50 km/h, iar viteza maximă atinsă a fost de 92 km/h. Altitudinile de zbor au fost cuprinse între 867-1031 m, iar altitudinea maximă atinsă a fost de 2041 m. Majoritatea acvilelor ţipătoare mici parcurg în migraţie peste 10.000 de km până în zonele de iernare din sud-estul Africii. În medie, distanţa zilnică parcursă de cele şase acvile a fost de 200 de km/zi. Distanţa maximă zilnică a fost parcursă de o pasăre tânără, Béni, care în data de 26.10.2010 a zburat 511,7 km.

Migrație monitorizată pe internet

Prin intermediul acestor mici dispozitive (cântăresc numai 45 de grame), acvilele au fost urmărite atât în timpul migraţiei către Africa cât şi pe drumul lor înapoi către casă. Am putut astfel intra în posesia unor date referitoare la mişcarea păsărilor în zona de iernare şi am aflat cu exactitate când au ajuns păsările înapoi în România. Pe drumul lor către casă au putut fi urmărite doar trei acvile, ale căror emiţătoare satelitare au rămas funcţionale. Dacă primul pornit în migraţie către ţară a fost Arthur, un mascul adult, pe parcurs el a fost întrecut de Benjámin. Acum urmează ca pasărea să-şi reia activităţile legate de cuibărit, până la migraţia din toamnă: amenajarea şi repararea cuibului, alegerea unei perechi, depunerea ouălor şi creşterea puilor.

Au găsit cuiburile reparate!

Membrii proiectului LIFE au fost activi şi în perioada în care acvilele au fost plecate, stabilizând cuiburile naturale ale acvilelor şi montând cuiburi artificiale noi. În fiecare an, înaintea începerii sezonului de cuibărit vor fi reconstruite în jur de 25 de cuiburi naturale şi vor fi instalate aproximativ tot atâtea cuiburi artificiale în zonele unde nu vor fi activităţi silvice majore în următorii ani. În urma acestor activităţi vom asigura condiţii propice de cuibărit în siguranţă pentru acvile şi vom contribui la succesul de reproducere mai crescut al acestora. Pentru mai multe detalii accesaţi pagina de internet a proiectului LIFE “Conservarea acvilei ţipătoare mici în România” www.pomarina.ro.

 

 

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...