osama ben laden afp

osama ben laden afpPreşedintele american, Barack Obama, a anunţat că liderul reţelei teroriste al-Qaida, Osama ben Laden, a fost ucis. Obama a precizat, într-o intervenţie transmisă în direct de televiziunile americane, că a autorizat o operaţiune împotriva liderului al-Qaida, în cursul căreia nu au fost înregistrate victime în rândurile forţelor americane.

Astăzi, pot anunţa poporul american şi întreaga lume că Statele Unite au efectuat o operaţiune în urma căreia a fost ucis Osama ben Laden, liderul al-Qaida, a afirmat Obama.

Preşedintele american a precizat că operaţiunea militară americană a avut loc în Pakistan.

Obama a afirmat că a fost informat, în august, că SUA au o posibilă pistă către ben Laden, constând în informaţii privind o posibilă ascunzătoare a acestuia, situată în Pakistan. Preşedintele american a adăugat că, săptămâna trecută, a decis că informaţiile permit declanşarea unei operaţiuni.

Astăzi, la ordinele mele, Statele Unite au lansat o operaţiune” care a vizat ascunzătoarea, a spus el.

Ben Laden a fost ucis într-un schimb de focuri, iar forţele americane au preluat trupul neînsufleţit, a adăugat Obama.

Cooperarea cu Pakistanul a permis localizarea lui ben Laden şi a clădirii unde se ascundea acesta, a precizat preşedintele american.

Departamentul american pentru Securitate Internă nu a ridicat pentru moment nivelul de alertă teroristă după moartea lui Osama ben Laden, a declarat luni un oficial din cadrul departamentului, citat de CNN.

“Rămânem la o stare de vigilenţă ridicată. Secretarul (Janet) Napolitano a fost clară de la anunţul NTAS (National Terrorism Advisory System) în ianuarie că vom emite alerte doar când vom avea informaţii specifice şi credibile pentru publicul americane”, a afirmat oficialul citat.

  • Cadavrul lui Osama ben Laden a fost scufundat în mare

Cadavrul lui Osama ben Laden a fost tratat în conformitate cu tradiţia islamică, a declarat un oficial american, citat de CNN.

  • Unul dintre fiii lui ben Laden, ucis în operaţiunea americană

 

Clădirea de trei etaje din Abbotabad unde a fost localizat Osama ben Laden se află la circa 100 de kilometri de Islamabad, au declarat surse oficiale americane, precizând că operaţiunea s-a soldat şi cu moartea altor patru persoane, relatează CNN.

“O echipă americană redusă” a fost implicată în operaţiunea de la Abbotabad, au precizat sursele citate, fără a putea confirma prezenţa unor membri ai forţelor armate la faţa locului.

O altă sursă oficială a precizat că ben Laden a opus rezistenţă şi a fost ucis într-un schimb de focuri. O sursă din cadrul Congresului american a declarat că liderul terorist a fost împuşcat în cap.

În confruntări au mai fost ucişi încă trei bărbaţi şi o femeie folosită ca scut uman, însă nu au fost înregistrate victime în rândurile americanilor prezenţi la faţa locului, au precizat sursele citate.

Printre victime se află ben Laden, unul dintre fiii săi, alţi doi bărbaţi, probabil mesageri folosiţi de liderul al-Qaida, şi o femeie care îl proteja pe unul dintre bărbaţi, au precizat sursele citate.

Alte două femei au fost rănite în urma atacului asupra reşedinţei unde se adăpostea ben Laden şi unde se aflau mai multe femei şi copii.

 

Echipa americană a fost prezentă în zona clădirii – de opt ori mai mare decât cele din jur – timp de circa 40 de minute.

În timpul raidului, un elicopter american s-a prăbuşit, ca urmare a unei defecţiuni tehnice, au afirmat sursele citate, adăugând că aparatul de zbor a fost distrus în urma incidentului.

  • Americanii sărbătoresc în faţa Casei Albe

Sute de persoane s-au adunat, duminică seară, în faţa Casei Albe, cântând imnul naţional, după aflarea primelor informaţii privind uciderea liderului reţelei teroriste al-Qaida, Osama ben Laden, relatează CNN.

Manifestanţii scandează “SUA! SUA!” şi “Hey, hey, goodbye!”, referindu-se la ben Laden.Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu