Ora de Sibiu
Știri in direct

Noaptea Muzeelor 2011 va avea loc pe 14 mai. Vezi care sunt muzeele ce pot fi vizitate gratuit în Sibiu

94

Noaptea Muzeelor va avea loc anul acesta pe 14 mai, peste 40 de instituţii din toată ţara deschizându-şi porţile vizitatorilor toată noaptea, cu expoziţii şi evenimente speciale, potrivit site-ului dedicat acestei manifestări în România.

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a şaptea ediţie. Evenimentul este patronat şi anul acesta de Secretarul General al Consiliului Europei şi, de asemenea, de UNESCO, care s-a alăturat Nopţii Muzeelor în anul 2009.

Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, instituită de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), care are loc pe 18 mai. În anul 2011, Noaptea Muzeelor este pentru prima dată patronată oficial şi de ICOM. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România este partener oficial al evenimentului la nivel internaţional.

Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc în anul 2011 evenimentul, în timp ce în România, peste patruzeci de muzee îşi aşteaptă vizitatorii în nocturnă, propunând publicului expoziţii diversificate, spectacole, proiecţii şi evenimente speciale interactive, conform site-ului oficial al evenimentului, www.noapteamuzeelor.ro.

Program Noaptea muzeelor:
Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (Muzeul în aer liber) – 18.00 – 00.30
Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA (Piaţa Mică) – 20.00 – 00.30
Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” (Piaţa Mică) – 20.00 – 00.30

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (Muzeul în aer liber)
Evenimente:
18.00 – 19.00, Concert de toacă la Biserica din Bezded
18.00 – 20.00, „Căutarea comorii” – concurs
19.00 – 00.30, Festivalul Tarafuri şi fanfare – scena de pe lac – festival de muzică tradiţională românească autentică. Specificul lui constă în continuarea tradiţiilor muzicale reprezentative pentru toate regiunile ţării şi pentru spiritualitatea românească. În repertoriul interpreţilor intră doine, balade, cântece de dragoste, jocuri tradiţionale.
Festivalul se desfăşoară în parteneriat cu „Jurnalul Naţional”, iar Grigore Leşe este amfitrionul evenimentului.
20.00 – 23.00, Nocturnă Muzeală – Concurs de fotografie artistică

Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA
Program Noaptea Muzeelor: 20.00 – 00.30 (închiderea muzeului: 01.00)
Adresa: Casa Artelor, Piaţa Mică, nr. 21

Expoziţia „Crucea – Puntea Învierii”
Rezultat al unei cercetări ştiinţifice de teren, expoziţia ilustrează aspecte reprezentative pentru tradiţiile, ritualurile şi tipurile de monumente funerare din Oltenia. Credinţele legate de aceste practici de trecere, percepţia familiei şi a comunităţii asupra acestora demonstrează o serie de comportamente practicate pentru a depăşi traumele şi dezechilibrele create de trecerea în lumea celor de dincolo.
22.00 – 23.30, Proiecţii de film documentar – Studioul „ASTRA Film” (Sala de expoziţie Casa Artelor): „Focurile morţii” (Cornel Mihalache), „Cultul morţii” (Martin Gruber), „Focurile din Velines’ (Centrul de cultură populară Velinius)

Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”
Program Noaptea Muzeelor: 20.00 – 00.30 (închiderea muzeului: 01.00)
Adresa: Piaţa Mică, nr. 11
Telefon: 0269. 21 81 95

Expoziţia temporară „Călători pe alte continente” (în holul muzeului)
Expoziţia prezintă câteva momente din istoria formării colecţiilor etnografice extraeuropene ale Muzeului „Franz Binder”. Panourile cu imagini şi texte vorbesc despre Franz Binder, Andreas Breckner, Arthur von Sachsenheim, Hermann von Hannenheim şi alţi călători saşi care la sfârşitul sec. al XIX-lea, prin donaţiile lor, au pus bazele colecţiilor de la Sibiu. De asemenea, prezintă date privind lărgirea colecţiilor cu statuete şi arme din Africa, jucării japoneze, păpuşi indiene etc, după 1990, anul deschiderii Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder”.

Expoziţia permanentă „Din cultura şi arta popoarelor lumii” (la etaj)
Aduce în atenţia publicului un patrimoniu etnografic din sec. al XIX-lea, format prin donaţii făcute Societăţii Ardelene pentru Ştiinţele Naturii de călători saşi în Africa, Asia, Australia şi Oceania. Format într-o perioadă în care etnologia încă nu se conturase ca disciplină, patrimoniul este remarcabil prin vechime, raritate şi autenticitate. Un exemplu este colecţia sud-sudaneză donată de Franz Binder în 1862, una din cele mai vechi şi mai bogate din Europa, reprezentată în expoziţie prin lănci, scuturi, cuţite de aruncat şi de parat, artefacte cu funcţie rituală, elemente de îmbrăcăminte etc.
Un element de mare atractivitate al expoziţiei îl constituie mumia egipteană de la Gamhud, veche de peste 2000 de ani (perioada Ptolemaică târzie), cu sarcofag din lemn, pictat cu imagini de zeităţi şi cu inscripţii.

Activităţi în expoziţia permanentă:
20.00 și 22.00, vizite ghidate
Prezentări vizuale şi narative, pe toată durata programului de vizitare, cu temele: „Jertfa lui Osiris la Sibiu. Mumia egipteană de la Gamhud, cu sarcofag din lemn pictat”; „Africa în colecţiile Muzeului Franz Binder” și „Dialog european-extraeuropean la Muzeul ASTRA din Sibiu”
„Solidaritate cu Japonia!”, prezentare Power Point intitulată „Jucării din Ţara Soarelui-Răsare în colecţiile Muzeului Franz Binder” și marcaj special pentru obiectele japoneze din expoziţia permanentă.

VEZI MAI JOS O GALERIE FOTO DE LA NOAPTEA MUZEELOR DE ANUL TRECUT[nggallery id=191]

 

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...