UPDATE VIDEO - Tulpan pleacă în expediţie pe McKinley în Alaska. Este prima ascensiune după accidentul cu parapanta
Foto - tulpan.ro

Initial planificata anut trecut, din cauza accidentului suferit in aprilie, expediţia a fost amânată pentru. anul acesta. Tulpan spune că speră sa mearga cum a planificat de acasa, şi de aceea a decis sa facă echipă cu Ovidiu Ratiu si Vasile Cipcigan din Cluj, care au si ei acelasi tel, vf. McKinley.

UPDATE VIDEO - Tulpan pleacă în expediţie pe McKinley în Alaska. Este prima ascensiune după accidentul cu parapanta

Tulpan a povestit miercuri ca un fapt divers, că a primit viza de SUA doar pe 3 luni, in mod discriminator fata de ceilati colegi care au primit pe 10 ani. „Oricum nu stau mai mult de o luna, dar mi-ar fi placut sa mai merg si alta data, acum nu, n-am chef sa mai dau 150 $ pt. o noua viza” a spus Teodor Tulpan. Echipa va pleca în expediţie în data de 21 de mai cu avionul pe ruta Sibiu – Budapesta şi de acolo în Germania şi peste Ocean. Costurile expediţiei sunt cifrate la aproximativ 3.500 de euro de persoană. McKinley este cel mai înalt vârf de pe continentul nord-american şi este situat în Parcul Naţional Denali, din Alaska, considerat de alpinişti deosebit de periculos, deoarece, fiind situat într-o zonă subpolară, clima este deosebit de rece. Iarna se înregistrează temperaturi extrem de scăzute, ce variază între -35 şi -60° C.

UPDATE VIDEO - Tulpan pleacă în expediţie pe McKinley în Alaska. Este prima ascensiune după accidentul cu parapanta
Foto - tulpan.ro

McKinley este comparabil ca dificultate cu un vârf din Himalaya

Este un munte foarte dur, pe care îşi pierd din nefericire viaţa în fiecare an mulţi alpinişti. Urcuşul se deosebeşte de orice alt traseu din lume. Ascensiunea se realizează într-un stil diferit faţă de cel himalayan sau de cel abordat pe majoritatea munţilor înalţi ai lumii. Nu se face cu şerpaşi, cu bucătari sau cu ghizi. Tot echipamentul este cărat de alpinist în rucsac şi cu ajutorul unei sănii de plastic, care se leagă de ham. Întregul echipament poate cîntări în jur de 60 de kilograme.

Drum destul de lung

Plecarea spre Alaska se face cu avionul până în Anchorage. Dupa o rezervare în prealabil din aeroportul internaţional Anchorage, se ajunge în Talkeetna cu un microbuz. De aici se poate ajunge la tabăra de bază de la 2.200 m altitudine cu ajutorul unei avionete a unei companii aeriene locale care aterizează pe gheţar. Nimeni n-o ia pe jos, pentru că este destul de periculos să traversezi porţiunea joasă a gheţarului, care are şi mai multe crevase, plus căderi de pietre. Traseul ales este WEST BUTTRESS pe gheţarul Kahiltna, urcat prima dată în 1951, cu pante de 40 – 50° înclinaţie şi foarte multe crevase periculoase, cauza a peste 40 de morţi.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică