jucării şi meşteşuguri tradiţionale, în parcul tineretului

jucării şi meşteşuguri tradiţionale, în parcul tineretuluiComplexul Naţional Muzeal ASTRA organizează, în perioada 28 – 29 mai 2011, cea de a patra ediţie a Târgului Naţional de Jucării. Evenimentul se va desfăşura în Parcul Tineretului din Sibiu, între orele 11.00 – 19.00. Iată, că s-au făcut patru ani de când C.N.M. ASTRA, prin acest Târg Naţional de Jucării, iese „în afara graniţelor sale” şi încearcă să aducă „Muzeul” mai aproape de copii.

Târgul este conceput ca un eveniment complex, cu numeroase momente interactive, cu ateliere educaţionale coordonate de specialiştii C.N.M. ASTRA, dar şi de meşterii populari invitaţi care, pe lângă obişnuitele standuri de prezentare, îşi vor demonstra măiestria, străduindu-se să-i înveţe pe cei prezenţi câteva din tainele unor meşteşuguri care merită din plin să fie duse mai departe. Vor fi organizate ateliere de olărit, de realizare şi decorare de jucării din lemn, de pictură de icoane pe sticlă, de confecţionare de păpuşi pe deget şi altele. Domnul Louis Guermond va fi din nou alături de Muzeul ASTRA, organizând mai multe ateliere de iniţiere în arta fotografiei.

Muzeul ASTRA propune, şi cu acest prilej, învăţarea meşteşugurilor prin intermediul jocului, descoperirea tradiţiilor româneşti prin metode accesibile tuturor. Târgul naţional de jucării sărbătoreşte copiii, a căror zi se apropie, aducând, în oraşul modern, o parte din atmosfera satului românesc de altădată.

Elevi de la mai multe şcoli din judeţ îi vor bucura pe cei de o vârstă cu ei, dar şi pe cei veniţi să-i însoţească, cu numeroase momente artistice. Ca de fiecare dată, standurile de jucării tradiţionale vor fascina privirile micuţilor, care, cu siguranţă, nu vor pleca acasă cu mâna goală.

Târgul Naţional de Jucării este un prilej ideal de redescoperire a copilăriei, de retrăire a unor momente de graţie cunoscute, rând pe rând, de fiecare generaţie în parte, de refugiu într-o lume a frumosului şi a jocului. Complexul Naţional Muzeal ASTRA promovează, şi în acest an, alături de sibieni şi de turiştii aflaţi în trecere prin oraşul nostru, valorile autentice ale tradiţiei.

V-aţi întrebat vreodată ce ascund privirile fascinate ale copiilor, atunci când se apropie de standurile cu jucării? Veniţi să aflaţi răspunsul, de la ei, în acest sfârşit de săptămână, în Parcul Tineretului din Sibiu!

 

Simona Ghiorghieş,
muzeograf

Ultima oră

Comentariul meu