Opt familii de romi din Brădeni au primit, gratuit, câte o locuință de 30.000 de euro

0 196

Casele din BradeniOpt familii de romi, care au împreună 25 de copii, au primit, sâmbătă, cheile noilor lor locuințe, primite în cadrul proiectului ”Îmbunătățirea calității vieții romilor din comuna Brădeni, prin construirea de locuințe”, proiect finanțat prin Phare 2006.

Cele opt familii din comuna Brădeni, județul Sibiu, selectate în cadrul procedurilor proiectului, au primit dreptul de folosință gratuită a apartamentelor, evaluate fiecare la aproximativ 30.000 de euro. În următorii cinci ani, dacă vor respecta regulile impuse de proiect, vor avea drept de folosință gratuită a locuințelor. După cinci ani, dacă nu au înregistrat abateri, casele vor intra în proprietatea lor. Managerii proiectului au împărțit, prin tragere la sorți, apartamentele celor opt familii, apartamente cu câte trei camere, amenajate pe câte două niveluri în două noi imobile. ”Casele nu sunt făcute pentru o săptămână. Vreau să vă simțiți bine în acestea, să aveți grijă de ele și să le folosiți în veci. Acum, puteți spune că aveți casa voastră”, a declarat Aurel Dobre, primarul comunei Brădeni.

Monitorizare specială

În 45 de zile, beneficiarii locuințelor vor trebui să încheie contracte cu furnizorii de utilități (salubritate și energie electrică), să înscrie toți membrii familiei la un medic de familie în termen de 30 de zile, termen în care să și fie luați – dacă e cazul – în evidența Serviciului de evidență a populației. Pentru a beneficia de noile locuințe în următorii cinci ani, potrivit regulilor proiectului, trebuie să-și întrețină imobilele, să nu acumuleze restanțe la utilități mai mari de 2.000 de lei și, evident, să nu schimbe destinația spațiilor.

Reprezentantii celor opt familii alaturi de Elena Curcean coordonator de proiectÎn afară de respectarea regulilor de bună conviețuire, părinții nu trebuie să permită fiecărui copil de vârstă școlară să acumuleze mai mult de 20 de absențe nemotive pe semestru. Vizibil emoționați, după tragerea la sorți care a dus la împărțiriea locuințelor, beneficiarii acestora s-au grăbit către noile lor case. ”Eu am venit aici pentru fiica mea și soțul ei, ambii fiind plecați acum la muncă în Spania. Vă dați seama că suntem foarte mulțumiți. Până acum, copiii și nepoții mei locuiau într-o cameră pe care am ridicat-o lângă casa mea. Acum, se vor întoarce din Spania și sper să își găsească un loc de muncă pentru a se putea întreține”, spune Eugenia Silaghi, reprezentanta unei familii selecționate în cadrul proiectului. Bugetul total al proiectului a fost de 1,09 milioane de lei, din care contribuția Uniunii Europene și a Guvernului României a fost în sumă de 809.000 de lei. Prin intermediul Ministerului Finanțelor Publice, Guvernul a alocat 166.326 de lei, iar contribuția comunei Brădeni a fost de 115.039 de lei, alături de terenul pus la dispoziție pentru realizarea proiectului.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.