Ora de Sibiu
Știri in direct

Mitropolia Ardealului ia bani europeni pentru a înmulţi peştii bio din România.

112

Biserica Ortodoxă intră puternic pe piaţa produselor eco: mai multe proiecte depuse pentru atragerea fondurilor europene, aflate în curs de realizare, vor transforma BOR într-unul dintre principalii jucători pe piaţa produselor bio din România, relatează Gândul.

De pildă, Mitropolia Ardealului intenţionează să realizeze o seră pentru producerea de legume ecologice, precum şi o fermă piscicolă care va arăta „ca în poveştile orientale”, „cu tot soiul de meandre naturale şi artificiale”, a anunţat, pentru Gândul, părintele Constantin Necula, consilier misionar-pastoral şi de imagine la Mitropolia Ardealului. Mitropolia Ardealului este una dintre instituţiile din România care a atras fonduri europene pentru produse ecologice.

„Unul dintre proiecte vizează realizarea unei sere bio de 10.000 mp şi o fermă piscicolă pentru dezvoltarea unei producţii proprii de peşte. Este o construcţie ca în poveştile orientale, cu tot soiul de meandre naturale şi artificiale. Proiectele depăşesc 200.000 de euro, parte din finanţe europene”, explică Necula. Reprezentantul Mitropoliei Ardealului spune că în cadrul altui proiect european derulat în parteneriat cu Fundaţia Inimă pentru inimă, „Economia socială – şanse reale pentru o viaţă mai bună”, se urmăreşte „dezvoltarea unei întreprinderi de economie socială axată peproduse bio” şi care va fi finalizat în termen de un an. Proiectul are la dispoziţie 50.000 de euro, prin finanţare POSDRU.

Un alt proiect al Mitropoliei Ardealului se referă la producerea de vin ecologic, din via de la Sărăcsău, din judeţul Alba. „Aici a început procesul de evaluare pe elemente de agricultură bio şi s-a trecut la producerea vinului prin metode ecologice. Procesul este îndelung şi abia la început. Sunt câteva alte proiecte ale unor parohii, care lucrează la trecerea pământului sub regim ecologic- inclusiv păşuni alpine, cu eforturi mari şi, uneori, dărâmabile la o pală de vânt”, a mai spus reprezentantul Mitropoliei.

Procesul de trecere la o producţie de tip bio este anevoios, presupune voinţă şi respect „din partea colegilor de tarla” sau de livadă sau de grădină, este de părere părintele Constantin Necula.

„Tu poţi detoxifia o zonă largă de teren, dar vine vecinul – cunosc cazuri – şi dă din avion cu ierbicide, bate vântul şi…gata experimentul bio”, explică Necula. El spune că deocamdată în cadrul Mitropoliei nu există terenuri certificate ecologic, pentru conversie fiind necesară o perioadă de şapte ani.

Doar 3% din terenul arabil din România a fost convertit în teren bio. Peste 3.000 de producători bio au cerut atestat în 2011, numărul lor ajungând în prezent la circa 7.460 producători, potrivit statisticilor de la Ministerul Agriculturii.

 

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...