Contractul de finanţare pentru proiectul intitulat „Sibiu Baroc Update” a fost semnat în data de 14 iunie 2011 de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Proiectul intră astfel în perioada de implementare care prevede ca prima etapă prevede organizarea procedurilor de achiziţii pentru contractarea serviciilor incluse în acesta.
Proiectul a fost depus de municipalitate în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 -2013, Axa Prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.3 – Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică, Operaţiunea – Dezvoltarea şi consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice şi a activităţilor de marketing specifice.
Fondurile obţinute ca finanţare nerambursabilă vor fi folosite pentru acoperirea costurilor campaniei de promovare, participarea la târgurile de profil din ţară şi realizarea de materiale tipărite pentru promovarea resurselor turistice ale oraşului. În cadrul proiectului vor fi promovate următoarele resurse turistice: Centrul Istoric al Sibiului, Turnul Sfatului, zidurile de fortificaţii, traseul ecumenic (biserici reprezentative din oraş şi împrejurimi), traseul verde (pista de biciclete – grădina zoologică), muzeele care alcătuiesc Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi cele din componenţa Muzeul Naţional Brukenthal, precum şi agenda culturală. Totodată se vor edita calendare lunare de promovare a evenimentelor culturale care vor avea loc pe parcursul anului.
”Operatorii culturali care doresc să depună proiecte pentru obţinerea finanţării pe agenda culturală a anului 2012 vor trebui să formuleze proiecte pe tema barocului, la nivelul concret al acestui stil sau la nivelul ideilor curentului baroc. Această temă comună ne va ajuta în demersurile noastre de a promova Sibiul într-o manieră unitară.” a declarat primarul Klaus Iohannis.
Durata de implementare a proiectului este de 18 luni. În prima etapă vor fi achiziţionate serviciile de consultanţă, serviciile de media buying şi spaţii outdoor, serviciile de realizare şi administrare a paginii web, serviciile de realizare a materialelor tipărite şi se vor derula procedurile de achiziţie a serviciilor TV. În cadrul proiectului vor fi tipărite aproape 40.000 de broşuri, 3.000 de flyere, vor fi produse 3.000 de DVD-uri de promovare, va fi creată o pagină de web dedicată acestui proiect cu trimitere din pagina de turism a oraşului – www.turism.sibiu.ro – şi va fi creată o pagină specială a proiectului pe reţeaua de socializare Facebook. Pentru promovarea proiectului în spaţiile exterioare şi interioare vor fi realizate bannere şi panouri.
A doua etapă va presupune implementarea evenimentelor culturale incluse pe agenda municipalităţii.
Valoarea totală a proiectului este 1.018.861,00 lei, din care 566.162,05 lei valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR, 86.589,49 lei valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional şi 169.561,46 lei contribuţie proprie în proiect, reprezentând contribuţia solicitantului la cheltuielile eligibile(13.321,46 lei) şi cheltuielile neeligibile ale proiectului (156.240,00 lei).