branza

branzaEticheta poate fi inselatoare, mai ales cand ati cumparat de la piata renumita branza de Sibiu. Pentru ca este cunoscuta peste tot, negustorii profita si pun cuvintele magice „de Sibiu” pe orice branza.

Nemultumiti, ciobanii din aceasta zona a tarii ne dezvaluie reteta si modul in care putem recunoaste o branza autentica de la ei de la stana.

In pietele din Braila, branza de Sibiu inseamna de fapt branza de calitate. Nici nu mai conteaza unde au pascut oile sau cine a scurs zerul.

Devreme ce branza de Sibiu nu este o marca inregistrata, oricine poate apela cu succes la aceasta denumire, mai ales ca aduce vanzare buna.

Acasa, in tara branzei de Sibiu, ciobanii cu clop se simt nedreptatiti de „concurenta neloiala”.

„Daca mergeti in pietele bucurestene ii gasiti pe indivizi care numai crescatori nu sunt, cu palarii mici specifice zonei noastre, dar ei nu stiu unde e Sibiul, dar vand branza si zic ca e de Sibiu”, a spus Marcel Andrei, presedintele Asociatia Crescatorilor de Ovine.

Producatorii de aici spun ca cine a mancat o data branza adevarata de Sibiu nu o mai poate confunda. Iata de ce:

„Branza de Sibiu uite asa se intinde, e moale, e ca aluatul, alta cand o iei si faci asa e bulgare in mana, aia nu e branza. Deci trebuie sa se intinda asa ca untul. Da, ca untul o faci, e unsoare, branza de Sibiu”, a spus Florin Gabor, cioban.

Preturile nu sunt un criteriu de diferentiere: telemeaua de oi si la Sibiu, si la Braila se vinde in general cu acelasi pret: 17, 18 lei kilogramul.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns