Ora de Sibiu
Știri in direct
SDO inalt
SDO inalt

Fraudă de 16 milioane de euro cu produse petroliere vândute în judeţul Sibiu

106

Patru persoane, între care şi Peter Racz, au fost reţinute pentru o fraudă de 16 milioane de euro, prin comercializare de motorină tip Euro 5 fără plata accizelor către societăţi comerciale care deţin staţii de distribuţie carburanţi din judeţele Sibiu, Botoşani şi Brăila.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii: Racz Peter Attila, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, două infracţiuni de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani şi trafic de influenţă; Ion şi Stelian Livadariu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la evaziune fiscală şi spălare de bani şi Dumitru Costache, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori relevă următoarea stare de fapt: inculpaţii Racz Peter Attila, Livadariu Ion, Livadariu Stelian şi Costache Dumitru au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală în domeniul produselor petroliere ce au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 16 milioane euro, întreaga activitate fiind realizată prin persoane interpuse cu un nivel de şcolarizare redus şi fără pregătire în elaborarea unor operaţiuni comerciale în care sunt rulate sume de ordinul milioanelor de euro. Mecanismul viza, în esenţă, comercializarea de motorină tip Euro 5 fără plata accizelor.

Concret, inculpaţii au folosit, în perioada 2009 – 2010, antrepozitul fiscal al SC TEXAS GRUP OYL SRL Slobozia şi i-au instigat pe reprezentanţii legali ai acestei firme să nu evidenţieze în documentele contabile operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, coroborat cu înregistrarea unor operaţiuni fictive.

Astfel, sub pretextul fabricării unui produs finit (petrotex) pentru care acciza este mult mai mică, aceştia au achiziţionat în mod legal motorină tip Euro 5 în regim suspensiv de accize. Concomitent, au evidenţiat în contabilitatea firmei în mod fictiv achiziţia de la firme fantomă a unei alte materii prime (păcură neconformă) necesare fabricării aşa-zisului produs finit.

În continuare, pe baza unor documente contabile false, în contabilitatea SC TEXAS GRUP OYL SRL Slobozia au fost înregistrate vânzări de petrotex către firme fantomă, însă, în realitate, motorina tip Euro 5 a fost comercializată fără plata accizelor către societăţi comerciale care deţin staţii de distribuţie carburanţi din judeţele Sibiu, Botoşani şi Brăila, prin intermediul unor alte societăţi fantomă. sursa: mediafax.ro

 

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...