Sute de profesori au plecat de la catedră în judeţul Sibiu din 2006 şi până în prezent

0 145

profesor okAproape 25.000 de cadre didactice au parasit sistemul de invatamant in ultimii cinci ani, potrivit unor date prelucrate de Econtext. În judeţul Sibiu peste 500 de dascăli au ales să renunţe la cariera de profesor, în ultimii cinci ani.

Mai exact, 24.365 de dascali au iesit din sistemul educational in perioada 2006 – 2010, iar cea mai parte din acestia, anume 22.473 de cadre didactice, au abandonat acest sistem in ultimii doi ani, de cand a inceput criza. Practic, circa 10% din dascali au disparut din invatament in acesti ani.

In aceasta analiza, Econtext prezinta evolutia personalului didactic in ultimii cinci ani, la nivelul intregii tari. In plus, vom vedea evolutia din acesti ani in fiecare judet din tara.

Personalul didactic reprezinta persoanele fizice care sunt angajate in sistemul de invatamant si predau in cadrul procesului educational si de instruire (cu norma intreaga si cu norma partiala).

Evolutie

In total, la inceputul anului de invatamant 2006 (septembrie 2006) erau 277.318 de cadre didactice in toate formele de invatamant (de la cel prescolar pana la cel universitar) din Romania.

La debutul anului scolar 2010, numarul acestora scazuse la 252.953 de persoane. Iar cea mai mare parte a scaderii a avut loc in ultimii doi ani.

Reducerea personalului a avut loc in toate judetele tarii, cu o singura exceptie. Judetul Giurgiu! Giurgiu, care este si cel mai sarac din Romania, a consemnat o crestere a numarului de cadre didactice.

Maxim

Dupa cum e de asteptat, Capitala conduce la numarul invatatorilor, profesorilor, etc. care au iesit din invatamant. In 2006, erau 28.384 de cadre didactice in Bucuresti, iar numarul lor s-a diminuat pana la 26.303 de persoane in 2010. Bilant: un minus de 2081 de angajati.

Dupa Bucuresti, a doua scadere a numarului de cadre didactice a avut loc in Timis, 1.182 de persoane de dascali parasind sistemul. Pe urmatoarele pozitii se situeaza Iasi, Dolj, Teleorman. Pe ansamblu, scaderi peste pragul de o mie au avut loc in sapte judete (Bucuresti, Timis, Iasi, Dolj, Teleorman, Bacau, Brasov). Dupa cum putem observa, variatia personalului didactic nu depinde neaparat de marimea judetelor.

De exemplu, Cluj, unul din primele judete din Romania, se plaseaza pe locul 28 in ceea ce priveste numarul dascalilor care au plecat din sistemul educational. Un alt caz asemanator este cel a judetului Sibiu (care se claseaza pe locul 20). Sau Arges, care se afla pe pozitia 14.

Citiţi aici întreaga analiză legat de acest subiect

Dar iata evolutia personalului didactic in toate judetele Romaniei in ultimii cinci ani (ierarhia a fost stabilita in functie de numarul cadrelor didactice care au parasit sistemul de invatamant):

tabel

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.