Ora de Sibiu
Știri in direct

Muzeul ASTRA a reprezentat România la Târgul Internaţional al Meşteşugurilor Tradiţionale de la Gabrovo

137

Şi în acest an, Muzeul ASTRA a răspuns invitaţiei lansate de Complexul Arhitectural-Etnografic ETAR din Gabrovo, Bulgaria, participând la Târgul internaţional al meşteşugurilor tradiţionale şi la conferinţa ştiinţifică complementară: Meşteşugurile tradiţionale – trecut, prezent şi viitor, în perioada 2-6 septembrie 2011.

Trei cunoscuţi creatori populari din România, exponenţi de seamă ai zonei din care provin, ne-au reprezentat prin măiestria lor : Mihaela Gâţă din Sălişte, judeţul Sibiu (ţesut la gherghef), Iorga Liviu Gheorghe din Horezu, judeţul Vâlcea (olărit) şi Vasile Moldoveanu din Moreni, judeţul Dâmboviţa (pictat icoane pe sticlă, sculptură lemn). În cele patru zile de târg (3 – 6 septembrie), aproximativ 70 de creatori populari din Bulgaria s-au întrecut în meşteşug şi au făcut schimb de experienţă cu meşterii din alte ţări: Italia, Japonia, Maroc, Rusia, Scoţia şi nu în ultimul rând din România.În cadrul Conferinţei ştiinţifice, reprezentanta Muzeului ASTRA, Elena Găvan a prezentat lucrarea Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Educaţie şi moştenire culturală, demonstrând modul în care un muzeu, în pofida unui drum anevoios, a reuşit să organizeze o competiţie naţională pentru tânăra generaţie în spiritul descoperirii şi păstrării tradiţiilor, subliniind şi importanţa continuării colaborărilor între cele două instituţii europene în scopul perpetuării tradiţiei în rândul tinerilor. Relaţia dintre cele două muzee s-a consolidat de-a lungul timpului prin participări de ambele părţi la conferinţe şi târguri (şi în acest an Târgul Creatorilor Populari din România, 12-14 august, s-a bucurat de prezenţa partenerilor bulgari), în slujba obiectivului comun, acela de a prezerva cultura tradiţională prin valorificarea, în mod special, a meşteşugurilor tradiţionale.

 

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...