humanitas

humanitasJoi, 15 septembrie 2011, de la ora 20.00, la Libraria Humanitas din Sibiu (Str. Nicolae Bălcescu nr.16), Institutul Cultural Român organizează o seară de poezie româno-catalană. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

În încercarea de apropiere şi descoperire reciprocă a culturilor română şi catalană,  actriţa Andrada Corlat, sub îndrumarea regizorului Albert Mestres, va susţine recitaluri în limba română din textele a opt poeţi români şi catalani: Miquel Desclot, Aurel Pantea, Ion Cristofor, Christelle Enguix, Letiţia Ilea, Marc Romera, Oana Cătălina Ninu şi Maria Antonia Massanet. La dialogul intercultural vor participa şi cei opt poeţi, care vor interveni cu lecturi din propria creaţie, în limbile română şi catalană: un joc bilingv de cuvinte şi lumini, în regia lui Albert Mestres.

Evenimentul face parte din proiectul „Voci paralele“, derulat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Generalitat de Catalunya şi Institut Ramon Llull la Cluj-Napoca, Sibiu şi Bucureşti în perioada 13-17 septembrie 2011. Ediţia de la Sibiu este organizată în cadrul Colocviilor Revistei Transilvania. De asemenea, în cadrul proiectului va fi publicat volumul bilingv Voci paralele/ Veus paral·leles, incluzând poezii ale celor opt poeţi, distribuit gratuit în cadrul fiecărui recital.

Proiectul anual „Voci paralele“ a fost iniţiat de Generalitat de Catalunya în anul 2003, fiecare ediţie propunându-şi apropierea dintre cultura catalană şi o altă cultură. Obiectivul proiectului este descoperirea lumilor poetice și culturilor care se fac greu cunoscute în profunzime. În fiecare an sunt prezentate publicului opera poeților catalani și a poeților provenind dintr-o altă cultură, încercându-se și stabilirea unor legături între participanți, în vederea realizării unor viitoare parteneriate între aceștia.

Astfel, la cea de-a noua ediţie, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid, patru poeți catalani și patru poeți români au participat în perioada 2-11 iulie 2011 la un turneu în şapte localităţi spaniole (în regiunea Catalonia şi în Insulele Baleare). În Spania, recitalurile au fost susţinute de actriţa de origine catalană Mireia Chalamanch, și regizate de Albert Mestres, după un scenariu realizat din poeziile celor opt poeţi. Turneul poeţilor se va încheia în România, cu ocazia itinerării proiectului la Cluj-Napoca, Sibiu şi Bucureşti.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns