VIDEO – NASA a anunţat la Sibiu că vom avea o ploaie de stele vizibilă din România, în 8 octombrie

1 105

Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM), a organizat la Sibiu o conferinţă de presă la care au fost invitaţi oameni de ştiinţă de la NASA şi ESA. Aceştia au anunţat o ploaie de stele în data de 8 Octombrie., vizibilă pe tot teritoriul României.

Specialiştii au vorbit despre meteoriţii care gravitează în jurul Pământului şi au explicat modul de formare, mişcare şi de intrare a lor în atmosferă. Acest centru de cercetare are rolul de a prezice aceste coliziuni cosmice şi de a calcula traiectoria fragmentelor de rocă. Munca lor este foarte importantă pentru protejarea zborurilor cosmice şi a sateliţilor.

Ploaie de stele foarte rară

Oficialii NASA au vorbit despre ploaia de stele care va avea loc în data de 8 Octombrie, precizând că acest fenoment este unul foarte rar, poate o dată la câteva sute de ani. Tot ei ne-au sugerat să părăsim zona poluată a oraşului şi să mergem în zone unde cerul este mai întunecat.

Vineri şi sâmbătă sibienii pot să observe cerul începând cu ora 20:30, în Piaţa Mare, graţie telescoapelor puse la dispoziţie de SARM. 

Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM), organizează la Sibiu in perioada 15-18 septembrie 2011 editia a 30-a a Conferintei Internationale de Meteori – IMC 2011, eveniment anual al Organizatiei Internationale de Meteori (IMO).

La acest congres international important pentru comunitatea stiintifica, in care se fac si comunicari cu impact pentru publicul larg, participa astronomi amatori si profesionisti din toata lumea, agentii spatiale si centre de cercetare, observatoare astronomice si universitati. Se vor organiza si actiuni destinate publicului.

International Meteor Conference (IMC) este evenimentul mondial al anului in domeniul astronomiei de meteori. Acesta se organizeaza in fiecare an in alta tara, conform hotararii Consiliului de Conducere al IMO care analizeaza candidaturile depuse.

Prima conferinta a fost organizata in anul 1979 in Germania (conferinta nu s-a tinut in anii 1981, 1984 si 1987), iar ultima in anul 2010 in Irlanda de Nord. Un istoric al conferintelor IMO se gaseste pe site-ul IMO la adresa http://imo.net/imo/imc/history. Romania a castigat candidatura pentru editia aniversara IMC 2011 printr-o competitie internationala, organizator fiind desemnata Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM), care a depus si sustinut candidatura Romaniei. La IMC 2011 participa reprezentanti de la NASA, Agentia Spatiala Europeana (ESA), IMO, Uniunea Astronomica Internationala, Organizatia Mondiala Astronomi Fara Frontiere, Observatorul European de Sud, German Aerospace Center, Observatorul Astronomic National al Japoniei, Institutul de Mecanica Cereasca si Calcul de Efemeride Paris, Academia de Stiinta si Tehnologie din Nepal s.a. Printre participantii de marca se numara: William Cooke – NASA Meteoroid Environments Office, Rhiannon Blaauw – NASA Marshall Space Flight Center, Linda Parker – NASA Enterprise Directory, Detlef Koschny – cercetator la Agentia Spatiala Europeana, Paul Roggemans – fondator IMO si IMC, David Asher si Jeremie Vaubaillon – cei mai mari predictori din lume a activitatii curentilor de meteori. Lucrarile conferintei se desfasoara pe sesiuni cu tematica axata pe analiza rezultatelor observationale asupra curentilor de meteori, dinamica fluxului curentilor de meteoroizi in spatiu, predictii privind aparitia „ploilor” de „stele cazatoare”, influenta curentilor de meteoroizi asupra zborurilor spatiale, asteroizi si comete ca surse generatoare de meteori, cratere de impact pe Terra, software si reducere de date. Vor fi sustinute si o sesiune de postere si una de prezentari video.


Primește notificări pe mobil la fiecare știre

1 Comentariu
  1. Valentin Grigore - SARM scrie

    IMC 2011 – Conferinta Internationala de Meteori organizata de Societatea Astrnomica Romana de Meteori (SARM) la Sibiu a fost un succes deosebit, fiind considerata de catre participanti si oficiali prezenti la eveniment drept cea mai reusita si bine organizata conferinta din cele 30 de editii organizate pana acum. Participarea romaneasca la acest eveniment a fost finantata de Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret, tinerii romani avand astfel posibilitatea de a luat parte la un eveniment mondial in domeniul astronomiei. Urmatoarea editie, IMC 2012, va fi organizata in La Palma, insulele Canare, organizatorii principali fiind tot romani!

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.