nume mari ale filmului documentar intră în competiție la aff sibiu 2011

nume mari ale filmului documentar intră în competiție la aff sibiu 2011Cel mai important eveniment din lumea filmului documentar din Europa Centrală și de Est – Astra Film Festival va proiecta în cadrul celei de-a 11-a ediții, 100 de documentare, din 30 de ţări, în perioada 25-30 octombrie.

Pentru a putea înțelege spectacolul lumii contemporane, la Astra Film Festival vor putea fi urmărite, timp de 6 zile, 54 de producţii în cadrul celor patru secțiuni competiționale – International, Europa, România și Student Docs, iar celelalte filme până la o sută, în secţiunile speciale: Astra Film Junior, Eco-Doc, Made in Romania, Panel Doc-Investigaţional şi Panorama.

În afara proiecţiilor de filme documentare, ediţia din acest an găzduieşte, printre altele, expoziţii de fotografie, spectacole de muzică, workshop-uri şi, pentru prima dată, o serie de masterclass-uri cu invitaţi din elita producătorilor şi regizorilor de film documentar din lume.

La secțiunea INTERNAŢIONAL intră în competiție somități ale filmului documentar, unora dintre ele AFF le-a dedicat, în anii anteriori, programe portret. Este vorba despre filmul Pink Sarees al lui Kim Longinotto – și Position among stars de Leonard Rettel Helmrich, sau producția renumită Last train Home, a regizorului canadian de origine chineză Lixin Fan, sau filmul Z32 din Israel al lui Avi Mograbi.

Documentare despre realități din 9 țări din Europa de Est, și 6 despre cea occidentală intră în competiția secțiunii EUROPA.

Un moment așteptat va fi cel dedicat producţiilor românești, anul acesta fiind prezentate peste 30 de documentare romanești, multe în premieră absolută la Astra Film Festival.

La secţiunea STUDENT, competiția foarte strânsă a început încă din faza de preselecție, înscriindu-se filme foarte bune de la cele mai importante școli de film documentar din Europa (Lodz, Famu, Munich, Budapesta, Manchaster, Tromso) dar și din USA, Cuba, Africa de Sud şi Israel.

Anul acesta, s-au înscris la Astra Film Festival peste o mie de filme din 74 de țări. ”Pe lângă responsabilitatea, oboseala, presiunile termenelor, care ne copleșesc, în această perioadă a selecției, prin cantitatea tot mai mare de filme pe care trebuie să le vizionăm, – mărturisește Dumitru Budrala directorul AFF – trăim și emoția, onoarea, că festivalul nostru este cotat foarte sus. Dovadă că, de câteva ediţii, regizorii de documentar de prim rang aleg să facă PREMIERA producţiilor lor la Astra Film Festival. Astfel, AFF SIBIU a devenit un eveniment cinematografic de clasa A în Europa. Este un nivel și un rezultat la care nu se ajunge uşor, mai ales în România, unde n-am prea avut parte de sprijin, politici culturale pe termen lung, infrastructură şi câte altele, în cei aproape 20 de ani de când activează festivalul.”

 

Ultima oră

Comentariul meu