fbpx

Johnny Răducanu a murit la vârsta de 79 de ani. Artistul a cântat la prima ediţie a Festivalului de Jazz de la Sibiu

1 157

Muzicianul Johnny Răducanu a murit luni dimineaţa, la vârsta de 79 de ani. Johnny Răducanu „era foarte bolnav”, însă se afla acasă când a survenit decesul. Johnny Răducanu a fost pe scenă la prima ediţie a Festivalului de Jazz de la Sibiu, în 1974.

Ascultați albumul maestrului  Johnny Răducanu – Jazz Testament 2005

Totodată, coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, a declarat că un echipaj medical a fost solicitat luni, în jurul orei 10.00, la locuinţa din Capitală a lui Johnny Răducanu. Echipajul SMURD a constatat că Johnny Răducanu a suferit un stop cardio-respirator şi a început manevrele de resuscitare, însă fără rezultat, la ora 11.00 fiind declarat decesul.

Familia lui Johnny Răducanu doreşte discreţie în privinţa ceremoniilor de înmormântare a muzicianului, întrucât artistul a cerut acest lucru pe patul de moarte, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Iorgulescu, preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR).

 

 

„Johnny Răducanu a fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Am primit în cursul dimineţii la secretariatul uniunii o informare din partea familiei lui Johnny Răducanu potrivit căreia acesta a cerut cu limbă de moarte să nu se organizeze niciun fel de ceremonie la moartea lui. Familia doreşte cât mai puţină publicitate”, a spus Adrian Iorgulescu.

Adrian Iorgulescu a mai spus că, deşi a iubit publicul, Johnny Răducanu nu a dorit să iasă în evidenţă şi a fost foarte discret. „Notorietatea lui Johnny Răducanu a venit din muzica lui şi din talentul lui”, a mai spus preşedintele UCRM.

Potrivit lui Adrian Iorgulescu, Johnny Răducanu a fost unul dintre cei mai titraţi artişti ai jazz-ului din România. „L-am apreciat pentru talentul lui de jazz-man, a fost unul dintre cei mai titraţi artişti ai acestui gen muzical. A fost de multe ori un one man show, care a iubit nu doar spectatorii, ci a avut o plăcere de a cânta pe scenă. A fost un om de spirit, care a creat importante melodii de jazz, motiv pentru care a fost primit în UCMR nu doar ca interpret, ci şi pentru cariera lui de compozitor”, a spus Adrian Iorgulescu, precizând că îşi va aminti de Johnny Răducanu mereu şi datorită „poziţiilor lui foarte directe, documentate şi explicitate”.

Cu o carieră muzicală ce se întinde pe mai bine de jumătate de secol, Johnny Răducanu – „Mr. Jazz of Romania”, după cum l-a numit jurnalistul şi muzicianul Leonard Feather – a fost un veteran al muzicii româneşti.

Johnny Răducanu s-a născut pe 1 decembrie 1931, la Brăila. Pe numele său real Răducanu Creţu, Johnny Răducanu s-a născut într-o familie de romi cu o tradiţie muzicală de peste trei sute de ani, de pe timpul lăutarului Petre Creţu Solcanu.

Johnny Răducanu s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, încă de la 19 ani. A făcut studii muzicale la Iaşi şi Cluj-Napoca, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (clasa contrabas, 1953-1956). Îndrumător activ al tinerei generaţii, Johnny Răducanu este considerat un veteran al muzicii româneşti de jazz.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
1 Comentariu
  1. GRIGORE ORGHICI scrie

    A MAI PLECAT UN ARTIST IN CORUL CELEST!MOR CEI BUNI,RAMANEM NOI CU CEI CE NU MERITA SA NE CONDUCA!PACAT! ODINA VESNICA MAESTRE!,SI SA II CANTI DOMNULUI,IAR IN CANTECUL TAU SA AMINTESTI SI OFURILE ACESTUI POPOR,POATE TATAL CEL CERESC SE VA UITA SI LA NOI!DOMNUL SA IL IERTE SI CU DREPTII SA-L NUMERE!

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.