adela1

adela1N-o să vă vină să credeți, dar la instituțiile de stat se fură din combustibil! A, știați?! Culmea, toată lumea știe! Mai puțin, desigur, organele de drept.

Un scandal mană cerească pentru jurnaliști a izbucnit la unitatea de pompieri din Mediaș, unde câțiva pompieri disponibilizați au deschis gura. Medieșenii sunt dispuși să dea cu subsemnatul, negru pe alb – ba cică au și dat, până la Parchetul Militar Cluj – că șefii lor și-au făcut vile, vacanțe și și-au cumpărat bolizi cu motorina furată din mașinile din dotare. Ăsta-i puroiul.

Buba e că, în România, nimeni nu are curajul să dea cărțile pe față, până când nu mai are nimic de pierdut. Sistemul e de așa natură, încât fiecare ține și cu dinții de slujba lui, convins că, altfel, nu poate supraviețui. După mai mult de două decenii de la moartea de jure a comunismului, mecanismele fricii se manifestă exact așa cum și le doreau liderii socialiști. Piramidal, fiecare îl acoperă pe cel de sus, perfect conștient de ilegalitățile care se comit, înțelegând că nu i se poate întâmpla nimic atâta timp cât își ține gura.

A naibii treabă, dintr-o dată disponibilizați, oamenii încep să vorbească. Șefii acuzați se fac mici și tac chitic, își iau concedii medicale, inventează deplasări urgente. Șefii și mai mari, demni, invocă anchete în derulare, se prefac indignați, ca și cum furtul de combustibil ar fi o surpriză la fel de mare ca apariția marțienilor pe Terra. Ipocrizia salvează România. România lor. Pentru că ziarele vor urla un timp, până când cititorii se vor plictisi de subiect sau până când cineva o va găsi pe Elodia, ceea ce, evident, ar fi mult mai important și mai de ineteres, iar noi, cu toții, vom uita astfel de cele opt tone dispărute de la unitatea de pompieri din Mediaș.

Știți cum se coase chirurgical o asemenea bubă? Cu câțiva procurori dedicați sistemului, câțiva judecători plecați și un popor de nerozi, care înghite gogomănii pe bandă rulantă. Medieșeni, luați exemplul actualului ministru al Economiei, Ion Ariton. Este acel personaj scăpat curat ca lacrima în dosarul Petrom, după dispariția a niscaiva tone de combustibil, cu o declarație candidă ca sufletul unui copil: benzina s-a evaporat!

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns