pensiune apoldu

Sub titlul „Vânătoare de case în …România”, publicaţia The New York Times a scris că, într-un sat din România, aproape de Sibiu, în Apoldu de Sus, o casă cu opt dormitoare este scoasă la vânzare cu 350.000 de euro, citată de gândul.info.

„Acestă casă cu opt camere funcţionează în prezent ca hotel şi restaurant în satul Apoldu de Sus, în Transilvania, în centrul României. A fost construită în anii 1930, curtea are o poartă din lemn, iar în curte se intră direct din stradă”, scrie NY Times, care descrie cu lux de amănunte imobilul şi restaurantul cu mai mult de 30 de locuri.

Foto: Scott Eastman pentru The New York Times

Potrivit anunţului publicat de proprietar pe net, clădirea are însă 10 apartamente, fiecare având una sau două camere, cu baie separată, iar în prezent este scoasă la vânzare. „Cei de la NY Times au venit şi au văzut imobilul. Nu am văzut articolul, nu ştiam că a apărut. Noi avem postat, de două luni, anunţul de vânzare a hotelului pe un site (www.viviun.com). Desigur, mă aştept ca să mă sune mai mulţi străini, după ce a apărut articolul în NY Times”, a declarat pentru gândul Ioana Petrache, proprietara imobilului.

Foto: Scott Eastman pentru The New York Times

Fiecare cameră este decorată într-un stil diferit, iar casa se vinde mobilată. Cea mai spectaculoasă este camera cunoscută sub numele de „Crama”, care are arcade din cărămidă, o podea de gresie, fiind renovată şi dotată cu mobilier din secolul al XVIII-lea.

Petrache spune că a primit mai multe telefoane de la potenţiali investitori din străinătate: doi s-au prezentat ca fiind din SUA, doi din Africa, alţii din Israel. „Mulţi nu au părut serioşi, spunând că nu doresc să vină să vadă imobilul, aşa cum mi s-ar părea normal, dacă vor să îl cumpere, aşa cum pretindeau. Ei îmi propuneau să merg eu în altă ţară, să ne întâlnim acolo. Din start, aceste oferte nu le-am considerat serioase”, ne-a povestit Ioana Petrache.

„Preţul (350.000 euro) li s-a părut atractiv

Proprietara imobilului a povestit că a sunat-o şi un român care locuieşte în Germania, interesat să cumpere proprietatea. De altfel, bărbatul a promis că va veni să vadă imobilul. „Un alt român care locuieşte în străinătate a declarat că este interesat de achiziţia hotelului şi care ar dori să dechidă acolo o clinică”, ne-a mai spus Petrache, care a adăugat că cei care au sunat-o spun că preţul li s-a părut atractiv.

Foto: Scott Eastman pentru The New York Times

„Imobilul l-am achiziţionat în 2007, l-am renovat şi l-am scos la vânzare acum două luni. Suntem o familie de designeri, iar fiecare membru de familie a decorat, în stilul său, câte o cameră din hotel. În prezent, am decis să suspendăm autorizaţia de funcţionare în regim de hotel-pensiune, pentru că am dorit să nu se deterioreze”, a spus Petrache. Camerele au denumiri diferite: „Camera de zestre”, „Apartamentul copiilor”, „Camera de muzică”, „Crama”, „Camera de pictură”, „Camera secretă”.

Foto: Scott Eastman pentru The New York Times

„Acesta este un rafinat hotel-pensiune din Transilvania, România. Este o bună oportunitate de a investi şi de a lua banii înapoi repede”, se arată în anunţul publicat pe site-ul imobiliar de către deţinătoarea imobilului. Suprafaţa totală a hotelului-pensiune, care are 3 etaje, este de 750 de mp.

Foto: Scott Eastman pentru The New York Times

Publicaţia descrie fiecare cameră a hotelului-pensiune.

  • „Camera Secretă are un pat de 20 de metri pătraţi, iar un alt dormitor, cunoscut sub numele de Tabăra, are şase paturi”
  • „Casa este situată pe o stradă rezidenţială din Apoldu de Sus, un sat săsesc. Satul are o galerie de artă, un studio de yoga şi două biserici. Cel mai apropiat magazin alimentar este la aproximativ patru mile (o milă are 1,6 km) de Miercurea (Sibiului). Cel mai apropiat aeroport este la aproximativ 12 de mile depărtare de oraşul Sibiu. Până la Bucureşti este o distanţă ce poate fi parcursă în patru ore cu trenul”, mai notează cotidianul american.

Ce străini sunt interesaţi să cumpere case în România

Majoritatea cumpărătorilor străini din zona Sibiului sunt din Germania, Italia şi Austria, a precizat un agent imobiliar, într-un e-mail, pentru publicaţia americană.

Andreiady Schmidt, viceprimar al oraşului Miercurea Sibiului, a confirmat pentru gândul că sunt străini care se interesează să cumpere case în zonă, mai ales din Germania şi Italia. „Nu aş putea să spun că sunt mulţi străni care cumpără case în zonă. Dar chiar recent un neamţ a cumpărat o casă modestă, cu două camere şi curte, cu 9.000 de euro, în satul Dobârca. Şi la Apoldu de Sus s-a vândut o casă. Noi, primăria, trebuie să eliberăm un certificat fiscal pentru cel ce vinde”, a mai adăugat viceprimarul oraşului Miercurea Sibiului.

„În satele săseşti, aşa cum este şi Apoldu de Sus, sunt mai multe case cumpărate de străini. În general se caută case reamenajate, restaurate”, a remarcat Ioana Petrache.

Fără statistici oficiale

Autorităţile nu deţin date oficiale privind numărul de străini care au achiziţionat locuinţe în România. Reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică şi ai Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) au confirmat, întrebaţi de la gândul, că în România nu există statistici privind numărul de străini care cumpără case în România.

„În România nu există un indicator statistic care să urmărească numărul străinilor care cumpără case în România. Nici la recensământul care va începe în curând nu va fi suprins un astfel de indicator”, a explicat pentru gândul Vladimir Alexandrescu, reprezentant al Biroului de presă al INS. „Nu avem astfel de statistici (cu tranzacţii imobiliare efectuate de străini în România-n.red) şi nu ştiu ce instituţie ar putea avea. Noi avem statistici cu numărul total de tranzacţii imobiliare le nivel naţional”, ne-au precizat şi reprezentanţii ANCPI.

sursa: gandul.info

Join the Conversation

1 Commentariu

Lasă un răspuns