GALERIE FOTO: Veselie şi ideologie în deschiderea Astra Film Festival 2011

0 136

astra film 5Ieri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu s-a deschis, în sunet de fanfară şi de scandări politice, Astra Film Festival 2011. A 11-a ediţie a celui mai vechi şi mai apreciat festival românesc dedicat filmului documentar continuă până duminică, 30 octombrie, cu 100 de filme din toată lumea şi o serie de evenimente conexe.

În deschiderea Festivalului, Martin Bottesch, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, a recunoscut AFF ca fiind un „festival cu rezonanţă internaţională”, un eveniment ce se reînnoieşte de la an la an, căpătând de fiecare dată o amploare mai mare. Prefectul judeţului Sibiu, Horaţiu Răcuciu, a mărturisit chiar că a selectat câteva dintre cele 100 de filme din program la care ar vrea să ajungă, dacă îi va permite timpul. În cele din urmă, Valeriu Ion Olaru, directorul general CNM Astra, a afirmat că Festivalul reprezintă o „emblemă a oraşului Sibiu” şi i-a mulţumit directorului Dumitru Budrala pentru contribuţia unei „manifestări atât de importante” la dezvoltarea oraşului.

Filmul cu care s-a deschis oficial Festivalul de la Sibiu a fost un veritabil document despre un moment de răscruce din istoria recentă a României. După revoluţie, film realizat de regizorul Laurenţiu Calciu, adept declarat al documentarului observaţional, cu imagini surprinse, în centrul Bucureştiului, în lunile de fierbere şi de haos ale anului 1990, a fost excelent primit de publicul care a umplut recent botezata sală John Marshall a Casei de Cultură. Un film despre ideologie şi manipulare, care le trezeşte amintiri triste spectatorilor mai vârstnici şi le deschide ochii către un trecut ce poate părea incredibil celor mai tineri.

Proiecţia a fost urmată de o incitantă sesiune de întrebări şi răspunsuri, moderată de profesorul, publicistul şi antropologul Vintilă Mihăilescu, în cadrul căreia regizorul Laurenţiu Calciu şi producătorul Rupert Wolfe Murray au oferit publicului o privire de interior asupra proiectului pe care l-au început în primele luni ale anului 1990 şi pe care l-au finalizat după 20 de ani. Laurenţiu Calciu a mulţumit publicului pentru primirea „fierbinte” cu care a întâmpinat filmul, mărturisind că până acum După revoluţie nu a stârnit o reacţie atât de puternică.[nggallery id=767]

Publicul adunat în incinta şi în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, pentru deschiderea oficială Astra Film Festival, a fost primit cu surle şi trâmbiţe… la propriu! Pe parcursul serii, Fanfara Transilvania a cântat şi a încântat audienţa, în mai multe reprize, cu antrenantele şi inconfundabilele ritmuri balcanice. Astfel, spectatorii au uitat şi de frigul de afară, şi de nu prea plăcutele amintiri din urmă cu două decenii (readuse la viaţă de filmul lui Laurenţiu Calciu), lăsându-se cuprinşi de bună dispoziţie.

Tot ieri, dar dimineaţa, în Sala Studio a Casei de Cultură, a debutat cu succes seria de masterclass-uri reunite sub titlul generic „Profesia de documentarist”. Regizorul Cristi Puiu, deschizător de drum pentru aşa-numitul „Nou Cinema Românesc”, le-a vorbit participanţilor la masterclass despre subgenul de documentar preferat de el, cel observaţional, pornind de la filmul-fluviu (cu durata de nouă ore) West of Tracks al regizorului chinez Wang Bing; această capodoperă a documentarului observaţional este proiectată în trei părţi, de marţi şi până joi. „Profesia de documentarist” continuă cu alte două întâlniri cu Cristi Puiu, dar şi cu masterclass-urile susţinute de Michael Yorke (despre documentarul de televiziune şi independent), Adina Brădeanu şi Michael Stewart (despre filmul documentar şi web).

Ieri şi azi, Astra Film Festival 2011 prezintă mai multe filme româneşti în premieră absolută, precum Regina Maria – ultima romantică, prima femeie modernă de Sorin Ilieşiu şi Visul Moşului de Mia Ţelman. Pentru directorul Festivalului, Dumitru Budrala, AFF 2011 este „ediţia documentarului românesc”, deoarece „mai mult de o treime din filmele programului sunt producţii româneşti, prezentate în cadrul diverselor secţiuni, iar şase dintre ele sunt proiectate în premieră absolută”.

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.