img 1698

img 1698Preşedintele Traian Băsescu a asistat, sâmbătă dimineaţă, la slujba de canonizare a Mitropolitului Andrei Şaguna, care a avut loc la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Şeful statului a declarat că Şaguna „a înţeles că şcoala, educaţia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor”.

Preşedintele Traian Băsescu s-a adresat, după canonizarea propriu-zisă a Mitropolitului Andrei Şaguna, celor prezenţi în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, vorbind despre personalitatea celui care a devenit sfânt prin această ceremonie.

El a spus că Şaguna a dus la Viena vocea românilor ortodocşi, că el i-a reprezentat pe români la Viena în Parlamentul imperial şi la Budapesta şi în Senatul din Transilvania.

blank„Ca orice patriot, a ştiut că, dincolo de bătălia de zi cu zi pentru români şi Transilvania lui, a înţeles că şcoala, educaţia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor”, a afirmat Băsescu.

Şeful statului a spus că de la Şaguna ne-au rămas „şcoli răspândite în toată Transilvania, ne-a rămas Societatea Astra, dar şi gândirea că unirea poporului român se face prin cultură şi educaţie”.

„Un astfel de înaintaş al nostru devine astăzi sfânt, iar eu nu voi pierde prilejul de a mă închina în faţa sfintelor feţe bisericeşti prezente aici şi a Sfântului Andrei Şaguna”, a încheiat Băsescu.

Traian Băsescu a ajuns la Catedrala Mitropolitană din Sibiu în jurul orei 9.30, fiind însoţit de ministrul Economiei, Ion Ariton. Şeful statului a coborât din maşină, fiind întâmpinat de forţele de ordine, şi a intrat direct în catedrală prin culoarul creat de acestea.

În catedrală s-a desfăşurat Sfânta Liturghie, oficiată de aproximativ 50 de ierarhi români şi străini, în fruntea cărora s-a aflat PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de Patriarhul Teodorus al Alexandriei.

La slujbă au asistat şi liderul PSD, Victor Ponta, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene din Sibiu, precum şi ai bisericilor de mai multe confesiuni din România.

După Sfânta Litrughie, a început ceremonialul propriu-zis de canonizare a Mitrolitului Andrei Şaguna, care a constat în citirea tomosului, semnat de toţi membrii Sfântului Sinod. sursa: Mediafax

Comentariul meu

Lasă un răspuns