img 1709

Preşedintele Traian Băsescu asistă  sâmbătă dimineaţă, la slujba de canonizare a Mitropolitului Andrei Şaguna, care are loc la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, unde s-au adunat aproximativ 10.000 de persoane. Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Ardealului, la slujbă asistă aproximativ 10.000 de persoane.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Catedrala Mitropolitană din Sibiu în jurul orei 9.30, fiind însoţit de ministrul Economiei, Ion Ariton.

Şeful statului a coborât din maşină, fiind întâmpinat de forţele de ordine, şi a intrat direct în catedrală prin culoarul creat de acestea.blankÎn catedrală se desfăşoară Sfânta Liturghie, oficiată de aproximativ 50 de ierarhi români şi străini, în fruntea cãrora este PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de Patriarhul Teodorus al Alexandriei.

La slujbă asistă şi liderul PSD, Victor Ponta, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene din Sibiu, precum şi ai bisericilor de mai multe confesiuni din România.Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Ardealului, la slujbă asistă aproximativ 10.000 de persoane.

După Sfânta Litrughie, va începe ceremonialul propriu-zis de canonizare a Mitrolitului Andrei Şaguna, care constă în citirea tomosului, ce va fi semnat de toţi membrii Sfântului Sinod. Potrivit Mitropolitului Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, tomosul este un fel de pergament din piele de viţel, care prevede că „de acum până în vecie” Mitropolitul Transilvaniei Andrei Şaguna va fi cunoscut drept Sfântul Andrei Şaguna şi va fi pomenit în fiecare an în 30 noiembrie, odată cu Sfântul Andrei, ocrotitorul României. După canonizare, bisertici din întreaga ţară vor putea purta hramul Sfântului Andrei Şaguna, iar la ctitorirea unor biserici se vor putea solicita moaşte ale acestuia din Catedrala Mitropolitană din Sibiu.

Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că peste 500 de preoţi vor participa, vineri şi sâmbătă, la slujbele oficiate cu ocazia proclamării canonizării Mitropolitului Andrei Şaguna, care vor avea loc la Catedrala Mitropolitanã din Sibiu.[nggallery id=771]

„Sâmbătă, se va face aici, la reşedinţa mitropolitană, înveşmântarea ierarhilor care participă la slujba de canonizare. Să ştiţi că nu sunt puţini. Sunt în jur de 50 de ierarhi străini şi români care vor oficia slujba. În biserică vor fi, în haine preoţeşti, peste 500 de preoţi, din toate parohiile noastre”, a declarat IPS Laurenţiu Streza. Sâmbătă, are loc ceremonia proclamării oficiale a canonizării Sf. Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei. Peste 2.000 de credincioşi şi aproximativ 300 de preoţi au participat, vineri după-amiază, la o procesiune în cadrul căreia osemintele Mitropolitului Andrei Şaguna au fost purtate prin centrul municipiului Sibiu, ajungând apoi la Catedrala Mitropolitană, unde a continuat ceremonialul pentru canonizare.
Urmăriţi mai jos un video de la procesiunile de vineri

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns