François Robert Girolami elogiat de Filarmonica de Stat din municipiul Sibiu

0 229

girolamiFilarmonica de Stat Sibiu i-a decernat dirijorului François Robert Girolami, joi 27 octombrie, într-un cadru festiv, diploma de onoare a instituţiei în semn de recunoştinţă, la împlinirea a 30 de ani de colaborare artistică.

“Se împlinesc anul acesta 30 de ani de la primul turneu al orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu în străinătate. Acesta a avut loc în decembrie 1981, în Corsica, cu prilejul festivităţilor de inaugurare a Teatrului din Bastia. Spectacolul cu opera Traviata a fost acompaniat de orchestra Filarmonicii din Sibiu, dirijată atunci pentru prima dată de FRANÇOIS ROBERT GIROLAMI. Această primă întâlnire a orchestrei cu maestrul Girolami avea să constituie  momentul de început al unui lung şir de realizari artistice.

De curând,  la Bastia, în prezenţa oficialităţilor oraşului, a emisarului ministrului culturii din Franta şi a peste 1000 de spectatori, a avut loc un concert aniversar. S-au aflat pe scenă teatrului, la fel ca în urmă cu 30 de ani, Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu împreuna cu patru solişti din Franţa, Italia şi Spania precum şi corurile reunite ale teatrelor din Bastia şi Cremona sub conducerea muzicală a maestrului Francois Robert Girolami” a declarat Ioan Bojin, director general al Filarmonicii de Stat Sibiu.

FRANÇOIS ROBERT GIROLAMI s-a format la Conservatorul Naţional Superior din Paris şi la Opera din Monte-Carlo, aflată sub conducerea lui Igor Markevici. De-a lungul carierei sale a dirijat Orchestra Naţională a Operei din Monte-Carlo, Orchestra Naţională din Haiffa (Israel), Orchestra Radio din Zagreb (fosta Iugoslavie) şi orchestrele simfonice din Florenţa (Italia), Castilia Leon (Spania), Avignon, Marsilia şi Nancy (Franţa). Bun cunoscător al repertoriului liric italian şi francez, a dirijat marile creaţii de operă ale lui Rossini, Verdi, Puccini, Bizet. Posedă, de asemenea, o bogată experienţă în conducerea muzicală a spectacolelor vocal-simfonice, parcurgând lucrările reprezentative ale genului din perioada clasico-romantică (sec. XVIII-XIX): Mozart – Requiem, Verdi – Requiem, Donizetti – Missele solemne, Puccini – Messa di Gloria. A efectuat înregistrări cu lucrări contemporane pentru Radio-France sau pentru televiziunile din Franţa, Olanda şi Spania. Este director artistic asociat al Filarmonicii de Stat Sibiu. Cu orchestra simfonică a Filarmonicii sibiene a efectuat numeroase turnee de concerte în străinătate.

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.