cultura tradiţională sibiană promovată la un seminar important de către “cindrelul junii” sibiu

cultura tradiţională sibiană promovată la un seminar important de către “cindrelul junii” sibiuReprezentanţi din ţări europene precum Olanda, Germania, Italia, Marea Britanie, dar şi din Statele Unite au luat contact cu tradiţiile din judeţul nostru, în cadrul seminarului organizat de către Silvia Macrea pe două componente: una teoretică şi alta practică.

Promovarea culturii tradiţionale este o direcţie de activitate prioritară a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ‘Cindrelul-Junii’ Sibiu, iar programele concepute nu se limitează doar la publicul român, ci vizează şi spectatori şi parteneri de specialitate din străinătate. În acest sens, instituţia a organizat, în perioada 16 – 21 octombrie 2011, un seminar, în parteneriat cu Fundaţia ‘Doina’ din Olanda. Astfel, 20 de reprezentanţi din ţări europene precum: Olanda, Germania, Italia, Marea Britanie, dar şi din Statele Unite au luat contact cu tradiţiile din judeţul nostru, în cadrul seminarului organizat de către Silvia Macrea pe două componente: una teoretică şi alta practică.
Lecţiile de dans au fost completate cu vizite de observare in situ a cântecelor, jocurilor şi tradiţiilor româneşti, precum şi cu vizite în muzee.
Punctăm, succint, momente din vizita delegaţiei din străinătate în judeţul Sibiu:
– întâlniri cu tezaure umane vii – creatorii populari Marcel Părău din Agnita, Silvia Tecoanţă din Alţâna, Ioan Conţiu din Orlat, Radu Ilieş din Sibiel
– demonstraţii şi degustări de bucate tradiţionale: lichie dulci, lichie cu ceapă şi varză, pită, gogoşi, sarmale cu mămăligă, cozonac, rachiu şi vin
– demonstraţii de joc popular: sătenii din Alţâna şi Beneşti, formaţia de dansuri populare Gura Râului, formaţia de dansuri şi sătenii din Arpaşu de Jos şi, bineînţeles, Junii Sibiului. Profesioniştii de la Junii Sibiului au uimit audienţa cu suitele coregrafice de mare virtuozitate şi cu piesele muzicale diverse, care au redat imaginea întregii ţări.
– vizite la Muzeul interetnic şi Centrul de informaţii Alţâna (Ştefan Vaida), Muzeul de icoane pe sticlă ‘Zosim Oancea’ din Sibiel, Muzeul Civilizaţiei Tradiţionale ASTRA, Muzeul Văii Hârtibaciului, Muzeul săsesc din Cristian, Muzeul Badea Cârţan – Cârţişoara, Bisericile fortificate din Agnita, Cristian şi Moşna, Abaţia Cisterciană din Cârţa, Bisericile Ortodoxe din Sibiel, Arpaşu de Jos, Circuitul Ecomuzeul Regional Sibiu în Moşna
“Cultura populară este o carte de vizită a Sibiului, iar acelora care doresc să ne cunoască prin intermediul jocurilor şi al tradiţiilor le oferim tot sprijinul şi încercăm, de fiecare dată, să conturăm programe interesante şi întâlniri cu exponenţi de seamă ai culturii tradiţionale din judeţ. Salutăm cu respect atât promotorii valorilor culturii populare, cât şi delegaţiile din străinătate, persoane aparţinând unor culturi atât de diferite, care îşi manifestă interesul pentru folclorul românesc. Se cuvin mulţumirile noastre colaboratorilor, comunităţilor săteşti şi instituţiilor care au înţeles importanţa promovării valorilor culturale sibiene”.

Ultima oră

Comentariul meu