poster atrium a3

poster atrium a3Asociaţia Maghiarilor din Sibiu – HID prin Centrul Cultural Maghiar organizează în perioada 2-6 noiembrie 2011 a VI-a ediţie a festivalului Ars HUNGARICA.

Festivalul a devenit un important eveniment cultural maghiar din regiune fiind căutat şi apreciat atât de maghiari, dar şi de către publicul de alte etnii din Sibiu şi de turişti.

„Am pregătit şi pentru acest an evenimente atractive şi din mai multe ramuri ale culturii, printre care atrag atenţia două vernisaje de expoziţie la Galeria Habitus şi în Turnul Sfatului, mai multe concerte organizate la Sala Thalia şi la Atrium Classic Caffe, o proiecţie de film în care rolul principal este jucat de invitatul de onoare al festivalului, Ferenc Bács născut în Sibiu, consacrat artist al cinematografiei din Ungaria, precum şi alte evenimente interesante”, spun organizatorii.

Biletele au fost puse în vânzare la Centrul Cultural Maghiar din Sibiu, str. Felinarului 6. Informaţii suplimentare se pot obţine de la organizatori prin e-mail: hid@szeben.ro, sau mobil: 0745.300234.

 Vernisaj Expoziţie – VITRALII

Galeria Habitus – 18.00

Morvay Antal şi Morvay Krisztina – din Komarno, Slovacia.

Expozanţii (tată şi fiică) şi-au amenajat în propria lor locuinţă atelierul de creaţie, în localitatea Komarno din Slovacia, aici creează operele de artă din sticlă şi plumb. Piesele artiştilor sunt dintre cele mai variate: lustre, lămpi, candelabre, vaze, farfurii, oglinzi cu ornamente, vitralii uşi, etc. Inclusiv au comenzi industriale şi bisericeşti. Dintre piesele create au adunat câteva pentru expoziţia cu vânzare din Sibiu.

 Proiecţie film – Emigrantul (100 minute, cu traducere în lb. engleză)

Un film despre şi din viaţa lui Márai Sándor. În rolul principal Bács Ferenc – invitatul de onoare al festivalului

Galeria Habitus – 19.00

Márai Sándor  – scriitor maghiar emigrat în America şi interzis de comunişti, redescoperit şi foarte apreciat în cultura maghiară la ora actuală. A părăsit Ungaria din calea fasciştilor, apoi din cea a comuniştilor, definitiv în 1948 când, după spusele acestuia nu a vrut să îşi asume parte de vină şi ştia că nici să vorbească nu-l vor lăsa. Scenariul filmului Emigrantul a fost creat după însemnările scriitorului între anii 1984-1989 în propriul Jurnal. Filmul prezintă gândurile, amintirile, meandrele creative ale unui emigrant, părerile şi viziunile asupra ţării natale şi asupra propriului destin asumat. Scriitorul emigrat în Statele Unite ale Americii a scris întotdeauna în limba lui maternă, maghiară şi nici nu a vrut să-i fie publicate lucrările până ce o singură cizmă de rus calcă ţara sa natală.

 Concert – APNOE

Atrium – 21.00 (Intrarea: 5 lei sau Bilet Festival)

Formaţia Apnoe vine din Ungaria iar componenţii trupei sunt reprezentanţi ai mai multor stiluri: rock, disco, clasic. Pasiunea comună pentru valorile muzicii populare şi tradiţionale maghiare i-a reunit într-o formulă modernă, cu influenţe rock and roll, iar cu infuziile umoristice din texte muzica lor devine foarte atractivă şi plăcută.

Concertele lor, atât cele pe scene de festivaluri dar şi cele din cluburi au o tentă „folk-underground” originală.

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns