Stela Popescu 1

Stela Popescu 1Actriţa de comedie Stela Popescu, una dintre figurile legendare ale teatrului românesc, va primi o stea pe Walk of Fame – Aleea Celebrităţilor din Bucureşti, miercuri, în semn de recunoaştere pentru întreaga sa carieră, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Actriţa, care pe 21 decembrie va împlini 76 de ani, va fi recompensată miercuri, de la ora 11.00, cu o stea pe Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame din Bucureşti.

În cadrul evenimentului, care se va desfăşura în Piaţa Timpului din centrul Bucureştiului, „Steaua Comediei Româneşti” va primi şi o stea din aur oferită de casa de bijuterii Sabion – bijutierul oficial al manifestării, dar şi „Placheta Bucureştiului”, oferită de Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei.

Stela Popescu se alătură, începând de miercuri, altor mari personalităţi ale teatrului şi filmului româneşti care au mai primit o stea pe Aleea Celebrităţilor: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu Matei şi Mircea Albulescu.

Proiectul cultural „Walk of Fame” este iniţiat de Teatrul Metropolis şi magazinul Cocor, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti.

De peste o jumătate de secol, Stela Popescu este una dintre cele mai iubite şi celebre actriţe de teatru şi film din România. Doamna Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din Capitală este renumită mai ales pentru cuplete celebre pe care le-a făcut de-a lungul anilor alături de nume mari ale scenei româneşti, precum Ştefan Bănică şi Alexandru Arşinel.

Stela Popescu s-a născut pe 21 decembrie 1935, în Bălţi, Basarabia. În 1953, a susţinut examenul de admitere la facultate şi a fost repartizată la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki”, la care a renunţat după un an şi jumătate. În 1956 a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar în paralel a continuat să susţină spectacole de teatru. La sfârşitul facultăţii, a fost repartizată la Teatrul din Braşov, iar în perioada 1963 – 1969 a jucat în spectacole la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, ulterior cunoscuta actriţă angajându-se la Teatrul de Comedie şi continuând colaborarea cu Radioul Public. În paralel, a avut o colaborare cu Revista Românească, sub coordonarea lui Mihai Maximilian, cu care Stela Popescu s-a căsătorit în 1969, după divorţul de Dan Puican.

La Teatrul de Comedie, Stela Popescu a jucat între anii 1969 până în 1993, când a revenit la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, unde colaborează şi în prezent.

Printre piesele în care a jucat Stela Popescu la cele două teatre se numără „Omul care a văzut moartea”, „Mama Boema”, „Boema, slăbiciunea mea”. De asemenea, actriţa a jucat 18 ani în „Preşul”, 12 ani în „Peţitoarea” şi 10 ani în „Plicul”. Totodată, ea a lucrat de-a lungul anilor cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu.

Între anii 1971-1979 a făcut un cuplul memorabil cu Ştefan Bănică. În 1979, Stela Popescu a început colaborarea cu Alexandru Arşinel, cei doi formând cel mai longeviv cuplu umoristic din România.

Pe de altă parte, Stela Popescu are o activitate intensă şi în cinematografie, domeniu în care a debutat în 1958, în pelicula „Alo? Aţi greşit numărul”. De-a lungul timpului, cunoscuta actriţă a jucat în peste 25 de filme, printre care „Nea Mărin miliardar”, „Pe malul stâng al Dunării albastre”, „În fiecare zi mi-e dor de tine” etc.

Cariera Stelei Popescu s-a îmbinat în mod fericit şi cu televiziunea. De la jumătatea anilor ’90, Stela Popescu a fost moderatoare a unor emisiuni TV pentru femei, difuzate pe mai multe posturi TV. Totodată, Stela Popescu a jucat în numeroase producţii de televiziune, printre care „Cuscrele”, „Râzboiul sexelor”, „Regina”, „Aniela”, „Iubire şi onoare”.

În vara acestui an, Stela Popescu a jucat şi pe Broadway, la New York, în spectacolul „O noapte furtunoasă”, al Operei Comice pentru Copii din Bucureşti.

Pentru activitatea sa, Stela Popescu a primit numeroase premii şi distincţii. La gala Festivalului Comediei Româneşti – festCO 2011 (ediţia a IX-a), Stela Popescu a fost recompensată cu premiul de excelenţă.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns