orson welles

orson wellesStatueta Oscar pe care Orson Welles a primit-o în urmă cu aproape 70 de ani pentru scenariul filmului “Cetăţeanul Kane” – singurul premiu Oscar atribuit unui film regizat de Orson Welles – este propusă spre vânzare în cadrul unei licitaţii care se va încheia pe 20 decembrie, potrivit AFP.

Statueta atribuită în februarie 1942 celebrului regizor american, pentru scenariul lungmetrajului său de debut, prezintă patina timpului iar strălucirea ei aurie a dispărut în unele locuri, dar cu toate acestea în ansamblu “se află într-o stare foarte bună”, au declarat experţii casei Nate D. Sanders, organizatoarea acestei licitaţii, care oferă pasionaţilor posibilitatea de a licita şi online.

Deja scoasă la licitaţie în urmă cu patru ani, la New York, această statuetă nu şi-a găsit cumpărător, întrucât preţul minim de pornire a licitaţiei nu a fost atins.

“În mod incredibil, acesta este singurul Oscar obţinut de «Cetăţeanul Kane», astăzi considerat o capodoperă a cinematografiei mondiale”, au declarat experţii casei Nate D. Sanders.

Statueta a avut la rândul ei o istorie aventuroasă. Orson Welles a crezut că o pierduse, însă ea a reapărut, după moartea cineastului, în 1985. Fiica cineastului american, Beatrice, a recuperat-o, în urma unui proces, în 1994, după ce regizorul Gary Graver, care a colaborat mult timp cu Orson Welles, o vânduse unui holding.

În 2002, Beatrice a obţinut în justiţie dreptul a de vinde statueta, o posibilitate ce îi era negată de Academia de film americană, care organizează gala de decernare a premiilor Oscar. În timpul procesului, statueta a fost evaluată la un milion de dolari.

Eventualul cumpărător al statuetei, care se află în prezent într-o colecţie privată, va avea acces la lista foştilor ei proprietari, au precizat experţii casei Nate D. Sanders.

“Cetăţeanul Kane”, primul film al lui Welles, pe care acesta l-a realizat la vârsta de 25 de ani, prezintă povestea unui proprietar de ziar avid de putere şi cu aspiraţii politice. Este unul dintre cele mai apreciate filme ale tuturor timpurilor, fapt care sporeşte valoarea statuetei decernate de Academia de film americană.

În 1999, premiul Oscar decernat peliculei “Pe aripile vântului” a fost vândut la licitaţie pentru o sumă de peste 1,5 milioane de dolari, iar premiul Oscar primit de Vivien Leigh pentru rolul din acelaşi film a fost adjudecat la un preţ de peste 550.000 de dolari. sursa: MEdiafax

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu