filmEternul “Reconstituirea”, filme din noul val, precum “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” şi “Moartea domnului Lăzărescu”, dar şi peliculele cu Shirley Temple se numără printre recomandările de Crăciun ale cineaştilor şi criticilor de film români.

Întrucât darurile oferite în perioada Crăciunului sunt numeroase, actori, regizori şi critici de film le recomandă românilor să le ofere celor dragi şi filme.

Criticul de film Tudor Caranfil consideră că un cadou frumos pentru publicul român ar fi distribuirea celor mai bune patru filme româneşti produse în ultimii ani: “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” de Cristian Mungiu, “A fost sau n-a fost?” de Corneliu Porumboiu, “Moartea domnului Lăzărescu” de Cristi Puiu şi “Marţi, după Crăciun” de Radu Muntean. “Nu este o declaraţie cu fior patriotic, dar filmele acestea au fost nedrept de puţin văzute în timpul anului şi nu este niciodată prea târziu să vezi ce momente frumoase a avut cinematografia românească”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Tudor Caranfil.

La rândul său, Irina Margareta Nistor a spus că, anul acesta, a primit în dar de Crăciun un DVD cu filmul “Iluzionistul”. “M-am gândit că o să fie un an magic, cu iluzionişti”, a declarat, pentru MEDIAFAX, criticul de film. Totodată, Irina Margareta Nistor consideră că filmele din anii ’40, în special cele cu Shirley Temple, sunt cele mai potrivite pentru a fi oferite în dar de Crăciun. “De fapt, aceste filme sunt un dublu cadou, pentru că sunt şi vintage şi mai altfel”, a mai spus Irina Margareta Nistor.

George Mihăiţă: “Reconstituirea” este un cadou frumos de sărbători

Actorul George Mihăiţă a declarat, pentru MEDIAFAX, că un cadou frumos de sărbători este “Reconstituirea”, în regia lui Lucian Pintilie. “Reconstituirea” este unul dintre filmele de suflet ale lui George Mihăiţă, dar şi una dintre peliculele care au marcat generaţii întregi de români.

La rândul său, regizorul Corneliu Porumboiu a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu are o preferinţă specială când este vorba de filmele de Crăciun. Totuşi, atunci când este vorba despre fiica sa, Corneliu Porumboiu încearcă să nu îi ofere filme cu Barbie. Printre filmele pe care le arată fiicei sale, Porumboiu a enumerat “Ratatouille”, dar şi seria “Tom şi Jerry”, la care, uneori, se uită şi el.

Cristi Puiu: “Îmi place Capra şi îmi place <<It’s a Wonderful Life>>”

Pe de altă parte, Cristi Puiu spune că în spatele opţiunilor de sărbători sunt tot felul de strategii de marketing. “Spre exemplu de fiecare dată de Crăciun găsim peste tot «It’s a Wonderful Life» al lui Frank Capra. E imposibil să nu îl găseşti. Este filmul de excelenţă. Sigur el va fi difuzat de cel puţin o televiziune. Cum de Paşte sunt tot felul de filme despre Crucificare, ba cel al lui Mel Gibson («Patimile lui Hristos», n.r.), ba cel al lui Zeffirelli («Iisus din Nazaret», n.r.). Nu mi se pare că este ok să împarţi cinema-ul pe sezoane. Este o greşeală. Dar cumva, chiar dacă nu mă simt foarte confortabil cu filmele de sezon, îmi place Capra şi îmi place «It’s a Wonderful Life»”, a declarat pentru MEDIAFAX Cristi Puiu.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu