dică, dacă este preşedintele Consiliului Judeţean sau primarul din partea unuia din partidele la putere, s-au găsit bani, în detrimentul altor localităţi şi altor proiecte. Tot invariabil, reprezentanţii Executivului, în frunte cu premierul Emil Boc, s-au apărat, spunând că banii au fost alocaţi exclusiv pe proiecte şi fără a se ţine cont de partidul din care fac parte liderii locali. RL a centralizat sumele acor–date de Guvernul Boc în 2011 şi a întocmit un top al judeţelor favorizate, de unde rezultă clar legătură dintre alocarea fondurilor guvernamentale şi aparte-nenţa politică.
Bani pentru judeţul unde e senator vicepremierul Marko Bela
Covasna este judeţul României cu cea mai mică populaţie, dar nu l-a împiedicat să atragă cam de trei ori mai mulţi bani din puşculiţa Guvernului. Este vorba de 21,03 milioane lei, faţă de cele 5,8 milioane lei care au ajuns la Brăila, de exemplu. Deloc rău stă şi un alt judeţ în care îşi are predominant electoratul UDMR: Harghita (22,7 milioane lei). Recordul absolut este însă deţinut de judeţul Mureş, spre care au plecat bani de şapte ori în 2011: 35,8 milioane lei! Întâmplător sau nu, vicepremierul Marko Bela este senator într-un colegiu din Mureş, în timp ce ministrul Mediului, Borbely Laszlo, reprezintă acelaşi judeţ în Camera Deputaţilor.
În topul judeţelor care au primit sume substanţiale prin intermediul celor nu mai puţin de 13 hotărâri de guvern emise în acest scop de Guvernul Boc găsim şi judeţele Timiş, Suceava şi Dâmboviţa. Adică, îi găsim pe Constantin Ostaficiuc, Gheorghe Flutur şi Florin Popescu, nume de prim-rang în ierarhia PDL.
Culmea investiţiei la Tulcea: 1.000 lei
Majoritatea fondurilor direcţio-nate spre autorităţile locale cu doar câteva zile înainte de Crăciun (prin HG 1275/22 decembrie 2011) au fost acordate pentru proiecte de alimentare cu apă sau canalizare. După caz, sumele au variat între 1.000 lei şi 600.000 lei. Prima sumă poate fi regăsită în dreptul judeţului Tulcea, pentru extinderea şi modernizarea reţelei de alimentare cu apă potabilă în localitatea Slava Cercheză, a doua în dreptul judeţului Gorj, tot pentru o modernizare şi extindere de reţea, dar în comuna Padeş. Mai trebuie spus că, în cazul judeţului Tulcea, proiectul „recompensat” cu 1.000 lei de Guvern este singura investiţie pentru care s-au acordat bani.
CLASAMENTE
Judeţele care au primit cei mai mulţi bani (milioane lei)
Mureş 35,87
Timiş 26,57
Suceava 25,92
Olt 25,01
Dâmboviţa 24,98
Judeţele care au primit cei mai puţini bani (milioane lei)
Brăila 5,80
Giurgiu 8,47
Sibiu 9,96
Bistriţa-Năsăud 10,80
Vrancea 12,03