„Lacul Lebedelor”, în interpretarea Teatrului de Operă şi Balet din Kiev, pe 26 ianuarie în Sibiu

308

Spectacolul „Lacul Lebedelor” susţinut de ansamblul de balet clasic al Teatrului Municipal de Operă şi Balet din Kiev va fi prezentat la Casa de Cultură a Sindicatelor în data de 26 ianuarie de la ora 19.00.

Spectacolul, ce îi va avea în distribuţie pe Natalia Matsak – prim-solistă – şi Denys Nedak – prim balerin – la Opera Naţională „Taras Şevcenko” din Kiev, va fi prezentat în turneu în România, de agenţia Spectacles Art din Iaşi, în perioada 23 – 29 ianuarie, la Oradea, Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu şi Bucureşti.

Bilete sunt disponibile în reţeaua Eventim, pe bilete.ro şi în agenţiile locale, la 90, 120 şi 150 de lei.

Ansamblul de balet al Teatrului Municipal din Kiev a fost fondat în 1980, de celebrul coregraf din fosta URSS Vahtang Vronskii, sub titlul Baletul Clasic din Kiev. Trupa de balet a Teatrului Naţional Municipal din Kiev este unul dintre cele mai performante ansambluri de gen din lume. Repertoriul său cuprinde peste 30 de spectacole, printre care „Lacul Lebedelor”, „Spărgătorul de nuci”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Giselle”, „La Bayadere”, „Don Quijote”, „Cenuşăreasa”, „Romeo şi Julieta”. În 2011, o nouă producţie a făcut săli pline – „Gala Ceaikovski”.
Trupa numără peste 60 de dansatori, absolvenţi ai renumitelor şcoli de balet din Kiev, Moscova sau Sankt Petersburg.

Natalia Matsak este Artistă emerită a Ucrainei şi prim-balerină a Operei Naţionale din Ucraina. Este premiantă în Competiţia Internaţională „Serge Lifar” din Kiev (medalia de argint în 2004 şi medalia de aur în 2006) şi Competiţia Internaţională de Balet şi Coreografie din Moscova (medalia de bronz în 2005). Balerina este invitată permanentă la gala „Stelele Baletului Mondial” alături de cei mai buni artişti din lumea întreagă.

Denys Nedak este prim-balerin al Operei Naţionale „Taras Şevcenko” din Kiev, unde a fost admis după absolvirea Şcolii de coregrafie din Odessa. A fost primul balerin licenţiat la concursurile internaţionale de dans din Kiev şi Moscova.

Baletul „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski a avut premiera la Balşoi Teatrul din Moscova, pe 4 martie 1877, sub conducerea muzicală a lui Semen Riabov şi în coregrafia lui Julius Reisinger. Din păcate, publicul epocii nu era obişnuit cu stilul „simfonic” al unei muzici pentru balet, aşa că nu a înţeles bogăţia partiturii. La aceasta s-a adăugat şi coregrafia mediocră a lui Julius Reisigner, ceea ce a făcut ca primele reprezentaţii să fie un real eşec.

După moartea compozitorului, la cererea conducerii Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, Marius Petipa şi Lev Ivanov au modificat coregrafia baletului, iar dirijorul teatrului Mariinsky, Riccardo Drigo, a adus mai multe modificări partiturii. În noua formă, baletul a avut premiera pe 15 ianuarie 1895 şi a fost un succes. Deşi au mai existat şi alte versiuni, aceasta este cea reprezentată în mod curent.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Arată comentarii (1)