vaccin

vaccinVaccinarea antigripală a fost oprită pentru şapte-zece zile pentru că 350.000 de doze pregătite pentru imunizarea din 2012 aveau concentraţia uneia din cele trei componente scăzută, produsele utilizate până acum neavând probleme, a declarat pentru MEDIAFAX, director în Ministerul Sănătăţii, Amalia Canton.

„La controlul lunar, respectiv cel din 6 ianuarie 2012, specialiştii Institutului Cantacuzino au constatat că şapte serii din vaccinul antigripal, adică 350.000 de fiole, aveau o concentraţie scăzută a tulpinei B. Potrivit normelor europene în vigoare, orice produs care nu respectă standardele trebuie retras de pe piaţă. Astfel că, la controlul din ianuarie, au constatat aceste suspiciuni, s-a oprit livrarea produselor, care probabil vor fi distruse”, a adăugat directorul general în Ministerul Sănătăţii.

În plus cei aproape 500.000 de români vaccinaţi până acum nu au nicio problemă, a subliniat Amalia Canton.

Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a cerut, luni, de urgenţă o informare scrisă Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino cu privire la „conformitatea din punct de vedere al imunogenităţii vaccinului gripal sezonier”.

„În acest context şi având în vedere evoluţia favorabilă a virozelor respiratorii şi gripei din ultimele săptămâni în România s-a convenit sistarea vaccinării antigripale sezoniere pe o perioadă de 7-10 zile, până la finalizarea tuturor analizelor”, a informat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX.

Ministerul Sănătăţii a precizat că până în prezent nu au fost semnalate cazuri care să prezinte probleme de sănătate în urma vaccinării.

În 3 ianuarie, Ministerul Sănătăţii anunţa că şi în 2012 continuă Campania de vaccinare gratuită antigripală, în cadrul căreia au fost imunizate 479.589 de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile a înregistrat, în ultima săptămână a anului trecut, 53.606 persoane cu infecţii respiratorii acute. Dintre acestea, peste 11.429 au fost înregistrate cu pneumonii, iar 42.141 cu viroze respiratorii. Numărul cazurilor compatibile clinic cu gripa înregistrate la nivel naţional a fost de 36.

Până în 3 ianuarie, în România au fost confirmate în laborator şapte cazuri de gripa sezonieră (A/H3N2)

Peste 27.000 de doze de vaccin antigripal primite de DSP Sibiu, aproape 9.000 de persoane vaccinate. 

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, Gheorghe Budescu, afirmă că instituţia a primit luni de la Ministerul Sănătăţii ordinul privind sistarea vaccinării antigripale, iar până la sfârşitul anului 2011 aproape 9.000 de persoane au fost vaccinate, judeţul primind peste 27.000 de doze.

Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu (DSP), până la finalul anului 2011, 8.916 persoane au fost vaccinate antigripal în cadrul campaniei naţionale derulate de către Ministerul Sănătăţii.

Cele mai multe doze, respectiv peste 5.500, au fost folosite pentru vaccinarea persoanelor de peste 65 de ani, 1.222 de doze s-au folosit pentru persoanele cu boli cronice, 1.123 pentru medici şi personal medical, iar 1.019 pentru persoane şi copii din instituţii de ocrotire, doar în ultima săptămână a anului 2011 fiind vaccinate 807 persoane.

Directorul DSP Sibiu, Gheorghe Budescu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că vaccinarea antigripală a fost sistată în urma primirii unui ordin de la Ministerul Sănătăţii.

„Am primit astăzi (luni – n.r) un ordin de la Ministerul Sănătăţii pentru oprirea vaccinării. Am anunţat acest lucru medicilor de familie şi tuturor unităţilor prin care se face vaccinarea şi aşteptăm rezultatele. Dozele de vaccin care mai există rămân deocamdată în depozit”, a spus Budrală.

Potrivit acestuia, în cursul zilei de marţi se va face un inventar atât la depozit, cât şi la toţi medicii de familie, pentru a vedea exact câte doze au fost folosite până la această dată din totalul de 27.635 primite de la Ministerul Sănătăţii, în două tranşe.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns