Cântăreţul Youssou N’Dour şi-a depus candidatura pentru alegerile prezidenţiale din Senegal

138

Cântăreţul Youssou N’Dour şi-a depus candidatura pentru alegerile prezidenţiale din Senegal, miercuri, la Consiliul constituţional, primul tur de scrutin fiind programat pe 26 februarie, conform Mediafax.

Youssou N’Dour, care se numără printre cei 20 de candidaţi oficiali la aceste alegeri, nu a făcut nicio declaraţie presei. El şi-a anunţat candidatura pe 3 ianuarie, motivând “o datorie patriotică supremă” şi explicând că răspunde astfel solicitărilor a numeroşi senegalezi.

“De foarte mult timp, numeroşi senegalezi mi-au cerut, prin diverse mijloace, să îmi depun candidatura la alegerile prezidenţiale din luna februarie. Am ascultat ce au avut de spus, am înţeles ce au spus, iar acum răspund favorabil cererilor lor (…) Voi fi candidat”, a declarat anterior Youssou N’Dour, care este preşedintele unei mişcări cetăţeneşti – Fekke ma ci bollé -, pe care a înfiinţat-o în 2010.

“Este datoria patriotică supremă (…) Eu sunt alternativa pentru Alternativă”, a adăugat artistul senegalez, referindu-se la Alternativa, partidul actualului preşedinte al ţării Abdoulaye Wade, un liberal ajuns la putere în 2000, după 40 de ani de guvernare socialistă.

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este joi, ora 00.00 GMT. Lista candidaţilor admişi va fi publicată vineri.

Născut într-o familie modestă, în octombrie 1959, în cartierul Medina din Dakar, Youssou N’Dour este astăzi unul dintre cei mai cunoscuţi artişti senegalezi pe plan internaţional.

El a înfiinţat la Dakar un studio de înregistrări şi o societate de producţie muzicală, o societate de micro-credit, o fundaţie de caritate şi a devenit patron al unui trust de presă. În afara posturilor RFM şi TFM, grupul Futurs Medias include şi un ziar.

Youssou N’dour a criticat în termeni duri politica de cheltuieli bugetare adoptată de preşedintele Wade, într-o ţară în care angajările cu forme legale reprezintă un fapt rar, iar venitul mediu pe locuitor este de 3 dolari/ zi.

Alegerile prezidenţiale din Senegal au creat deja polemici constituţionale intense, referitoare la dreptul actualului preşedinte Abdoulaye Wade, în vârstă de 85 de ani, de a candida la un al treilea mandat, într-o ţară care se mândreşte cu faptul că alternarea la putere s-a produs întotdeauna în linişte şi pace.

Constituţia revizuită a statului Senegal limitează numărul mandatelor prezidenţiale la două, însă preşedintele Abdoulaye Wade susţine că această normă nu se poate aplica în cazul său, deoarece primul lui mandat prezidenţial a fost exercitat înainte de adoptarea acestui amendament.

Youssou N’Dour s-a afirmat la nivel mondial printr-o manieră de interpretare aparte, concretizată într-un stil muzical complet nou – world music -, care a fascinat artişti şi fani deopotrivă, transformându-l într-una dintre figurile emblematice ale istoriei muzicale internaţionale.

Originar din capitala Senegalului, Dakar, Youssou a moştenit talentul muzical de la mama sa. În adolescenţă, el s-a alăturat celui mai popular grup din oraşul natal, Star Band, devenind, la scurt timp, liderul trupei pe care, ceva mai târziu, avea să o redenumească Super E’toile de Dakar.

În formula Super E’toile de Dakar, Youssou a cântat pentru prima dată în Europa, în 1984, debutând un an mai târziu pe continentul nord-american. Talentul său a fost remarcat de artişti consacraţi, în 1986 având deja două colaborări de succes cu Paul Simon, pentru piesa “Graceland”, şi cu Peter Gabriel, pentru “So”. Acesta din urmă a devenit unul dintre cei mai mari admiratori ai lui Youssou, oferindu-i tânărului artist şansa de a cânta în deschiderea concertelor sale în numeroase turnee.

În 1988, Youssou N’Dour colabora deja şi cu alte nume celebre, precum Bruce Springsteen, Tracy Chapman şi Sting, în cadrul turneului internaţional Human Rights Now!, organizat de asociaţia Amnesty International.

Primul album ce a beneficiat de distribuţie internaţională, “Set”, a fost lansat în 1989. În 1991, Youssou a obţinut şi prima nominalizare la premiile Grammy, cu albumul “Eyes Open”, câţiva ani mai târziu câştigând, cu materialul “Egypt”, trofeul pentru cel mai bun album de world music. În 1994, Youssou a lansat, alături de solista suedeză cu origini africane Neneh Cherry, single-ul “7 seconds”.

Youssou N’Dour a lansat 26 de materiale discografice, nouă compilaţii şi a susţinut, timp de trei decenii, turnee în toată lumea.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.