Romi căldărari din Sibiu au gătit o tonă de „sah hai mas” ca să intre în Cartea Recordurilor

875
interior
Foto: Sebastian Marcovici

Romii căldărari din judeţul Sibiu vor să intre în Cartea Recordurilor şi au pregătit, joi, o tonă de „sah hai mas”, o mâncare tradiţională care conţine, în principal, varză şi carne de porc şi care urmează a fi împărţită participanţilor la un congres şi celor nevoiaşi.

Romii căldărari din Sibiu vor să intre în Cartea Recordurilor pregătind cea mai mare mâncare tradiţională a etniei şi au făcut toate demersurile necesare în acest sens.

Preşedintele Asociaţiei romilor nomazi şi căldărari „Indirom” din Sibiu, Dorin Cioabă, care este şi fiul autointitulatului rege al romilor Florin Cioabă, a contactat reprezentanţi ai Cărţii Recordurilor şi a plătit taxa de 500 de euro necesară pentru omologarea unui record.

Un număr de 12 bucătărese şi şapte bucătari au pregătit, joi, la Sibiu, într-un cort, o tonă de „sah hai mas”, mâncare tradiţională a romilor căldărari şi nomazi care conţine, în principal, varză şi carne de porc.

„Este o mâncare consistentă, cu mai multă slănină, mai multă grăsime. Romii, când mergeau cu cortul, datorită faptului că nu aveau bucătărie şi posibilitatea să-şi gătească de fiecare dată când aveau nevoie, făceau o astfel de mâncare, care era rezistentă, era foarte hrănitoare, dacă mâncau o dată se săturau”, a declarat jurnaliştilor Dorin Cioabă.

Potrivit acestuia, pentru a pregăti mâncarea de Cartea Recordurilor s-au folosit 850 de kilograme de varză, 400 de kilograme de carne de porc (jambon, costiţă, piept şi ciolan afumat), 50 de kilograme de ceapă, câteva zeci de kilograme de orez, câteva kilograme de foi de dafin, bulion şi boia specială, pregătită în casă de bucătăresele rome, după o reţetă tradiţională.

Întreaga cantitate de mâncare a fost fiartă într-o oală specială, confecţionată de romii căldărari din Sibiu din aluminiu alimentar.

La ora transmiterii acestei ştiri, bucătarii continuă pregătirea mâncării, iar Dorin Cioabă a explicat că, în mod normal, ar trebui împărţite 4.000 de porţii.

„Din aceste ingrediente ar trebui să iasă 4.000 de porţii de mâncare care să fie împărţite invitaţilor la primul Congres al Asociaţiei «Indirom». Avem câteva sute de invitaţi, dar sunt, în proporţie de 90 la sută, invitaţi de categorie XXL, aşa că au nevoie să mănânce mai mult şi ne vor ieşi, probabil, mai puţine porţii”, a declarat Dorin Cioabă.

Potrivit acestuia, mâncarea care va rămâne va fi împărţită romilor săraci din cartierele mărginaşe ale municipiului Sibiu şi va fi dusă la câteva azile.

În următoarele zile, Dorin Cioabă va trimite reprezentanţilor Cărţii Recordurilor înregistrările video de la pregătirea mâncării, în vederea omologării recordului.

Primul Congres al Asociaţiei „Indirom” este organizat, la Sibiu, cu ocazia Zilei Naţionale a Indiei şi va include câteva discursuri ale oficialilor etniei, dar şi prezentarea costumelor populare şi a dansurilor rome şi indiene.

sursa: MEDIAFAX

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.