article 263789 1

article 263789 1Telescopul spaţial american Kepler a descoperit 11 noi sisteme planetare, care includ un număr total de 26 de planete, a anunţat NASA, anunţă Mediafax.

Cu aceste noi sisteme planetare, numărul exoplanetelor descoperite şi confirmate de Kepler până în prezent se ridică la 60. În acelaşi timp, totalul planetelor „potenţiale” care se găsesc în afara sistemului nostru solar se ridică la 2.300, a mai spus Agenţia spaţială americană.

Kepler a ajutat, de asemenea, la triplarea numărului sistemelor planetare cunoscute care numără mai mult de o exoplanetă.

Niciunul dintre aceste 11 noi sisteme nu seamănă cu sistemul nostru solar, cu excepţia unuia, numit Kepler-33, cel mai vechi şi mai mare dintre toate. Acesta este format din cinci planete, faţă de opt cât numără sistemul nostru solar.

Cele 26 de exoplanete variază în mărime, de la 1,5 ori raza Terrei la dimensiuni ce o depăşesc pe cea a lui Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar. 15 dintre aceste exoplanete au mărimi cuprinse între cele ale Terrei şi Neptun.

Deocamdată nu se ştie care dintre aceste planete sunt de origine gazoasă şi care sunt telurice.

Telescopul spaţial Kepler detectează planete îndepărtate prin măsurarea fluctuaţiei de strălucire a peste 150.000 de stele, în momentul în care acele planete trec prin faţa aştrilor lor. Misiunea sa este să caute planete identice cu Terra, care ar putea găzdui forme de viaţă.

La începutul lui decembrie, NASA a anunţat că telescopul Kepler a identificat primele planete de mărimea Terrei situate în afara sistemului nostru solar, care orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui, această descoperire reprezentând un moment important în programul de căutare a unor planete asemănătoare Pământului.

Descoperirile anunţate joi de NASA au fost publicate într-un articol din Astrophysical Journal.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns