Ora de Sibiu
Știri in direct

Atenţie la frig. Opt persoane au ajuns la spital în hipotermie în judeţul Sibiu!

99

În judeţul Sibiu, 8 persoane cu hipotermie au avut nevoie de îngrijiri medicale în unităţile şi compartimentele de primiri urgenţă. Numărul persoanelor fără adăpost şi a celor cu hipotermie care au fost transportate de către serviciile de ambulanţă şi echipajele SMURD la unităţile sanitare şi în centrele sociale, în intervalul 31.01 -3.02. 2012, în judeţul Sibiu, este de 17.

 Din cele 17 persoane transportate, 8 au avut nevoie de îngrijiri medicale în unităţile şi compartimentele de primiri urgenţă, suferind de hipotermie (4 Sibiu, 2 Mediaş, 2 Agnita).

În intervalul menţionat, nu s-au înregistrat decese prin hipotermie în judeţul  Sibiu.

Fenomenele meteorologice extreme (ninsori, viscol, ger) vor fi prezente în continuare, atât în judeţul nostru, cât şi la nivelul întregii ţări. În aceste condiţii, revenim cu îndemnul adresat populaţiei, de a respecta sfaturile medicale şi de comportament, pentru evitarea îmbolnăvirilor şi  a altor situaţii extreme:

1. Evitarea deplasării în spaţii deschise şi a expunerii la frig, mai ales pentru anumite categorii de persoane: vârstnici, bolnavi cronici (cu afecţiuni cardiace, respiratorii, reumatismale, renale, bolnavii dializaţi), copiii foarte mici sau cei care au diverse afecţiuni, gravidele cu risc sau cele în ultimul trimestru de sarcină, persoane cu  dizabilităţi psiho-neuro-motorii.

2. În cazul în care deplasarea este absolut necesară se impune folosirea de îmbrăcăminte călduroasă, din bumbac sau lână, în mai multe straturi, iar la nevoie haine impermeabile, care să asigure protecţia împotriva vântului. Încălţămintea să fie confecţionată din materiale adecvate (piele), călduroasă, eventual îmblănită, să nu fie  strâmtă sau udă.

3. Protejarea extremităţilor şi a feţei (mâini, picioare, urechi, nas, obraji) este esenţială în prevenirea apariţiei degerăturilor. Se vor folosi căciuli, fulare, şosete groase de lână, mănuşi îmblănite (de preferat cu un singur deget).

4. Dieta trebuie să includă alimente nutritive, cu un conţinut bogat de glucide şi proteine, fructe, legume, vitamine. Alimentele vor fi consumate calde, evitând pe cele foarte fierbinţi şi condimentate, dar si alimentele reci, îngheţata, băuturile cu gheaţă, alcoolul, cafeaua în exces.

5. Evitaţi sau reduceţi cât mai mult fumatul.

5. Acordaţi atenţie specială categoriilor de persoane cele mai expuse la apariţia degerăturilor: copii şi vârstnici, oameni fără adăpost, persoane care locuiesc singure, bolnavii cu tulburări circulatorii, ateroscleroză sau diabet, cei care consumă alcool, tutun sau alte droguri, precum şi persoanele care lucrează în aer liber (construcţii, salubritate, etc.).

6. Renunţaţi la deplasările în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate adecvat sezonului.

7. Încălziţi corespunzător locuinţele, supravegheaţi sursele de încălzire şi evitaţi  instalaţiile improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon sau la izbucnirea de incendii.

8. Primul ajutor, în caz de degerături constă în introducerea victimei într-un mediu încălzit (de afara, în casă) şi înfăşurarea zonelor degerate în haine groase sau pături. În anumite cazuri, se poate introduce extremitatea degerată în apă călduţă, a cărei  temperatură să nu depăşească 34-37 grade Celsius. Dacă victima e conştientă şi nu varsă, i se pot oferi lichide calde (NU fierbinţi!) şi se transportă cât mai repede, la spital.

Ce NU este recomandat în caz de degerături: :
– masajul/frecarea zonelor degerate;
– expunerea zonei degerate la temperaturi crescute (căldură uscată): calorifere,

  sobe, apă fierbinte etc.
– administrarea de băuturi alcoolice.

9. In cazul apariţiei primelor semne de îmbolnăvire, decompensare a afecţiunilor cronice, răceală si/sau degerături, evitaţi automedicaţia, adresaţi-vă de urgenţă celei mai apropiate unităţi medicale sau apelaţi numărul 112.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...