Radio Viocan va difuza manele şi muzică populară în locul BBC pe 88.4 FM la Sibiu

278

Radio Viocan, care va emite pe fostele licenţe ale BBC România, de la Bucureşti, Timişoara, Constanţa şi Sibiu – în urma preluării lor de Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov -, va difuza programe de divertisment, dar şi muzică populară şi manele.

Potrivit documentelor depuse la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), care a aprobat, pe 31 ianuarie, transformarea postului de radio BBC România în Viocan, noul post de radio va avea un format generalist.

Grila postului de radio va cuprinde programe de divertisment (96,03%) şi programe de informare (3,97%), potrivit informaţiilor furnizate la solicitarea MEDIAFAX de reprezentanţii CNA.

Radio Viocan va difuza programe producţie proprie (2,97%) şi producţii ale altor producători (72,03%) şi va retransmite programe de la postul de radio Super FM din Braşov (25%)

Potrivit site-ului www.superradio.ro, Radio Super FM s-a lansat pe 15 septembrie 2007 şi înglobează licenţele postului Super FM (Braşov – 93,8 FM şi Predeal – 106,4 FM) şi pe cea a postului Radio Super FM (Făgăraş – 88,2FM). Potrivit grilei postate pe acelaşi site, Radio Super FM difuzează un program apropiat de formatul generalist (aşa cum figurează de fapt postul şi în documentele de la CNA, n.r.), care include un matinal şi emisiuni cu muzică de petrecere, manele, muzică populară, dar şi programe de dedicaţii muzicale.

Licenţele Super FM sunt deţinute de societatea Canaris SRL, al cărei asociat unic este Aristotel Căncescu, iar licenţa Radio Super FM este deţinută de societatea Radio SRL, la care este asociat şi Aristotel Căncescu.

În ceea ce priveşte producţiile altor producători, care vor fi difuzate în proporţie de 72,03% pe noul post de radio Viocan, în dosarul depus la CNA nu se precizează exact cine sunt producătorii care vor furniza aceste programe. Însă este foarte probabil ca aceste producţii să fie realizate de celelalte posturi de radio şi televiziune deţinute de Aristotel Căncescu şi reunite în trustul MIX Media.

Aristotel Căncescu este un cunoscut jucător în piaţa media din România. El este acţionar unic al postului de radio Super FM şi al televiziunilor MIX TV, MIX 2 şi TVF şi este unul din acţionarii posturilor Radio Braşov, Radio Braşov Montan, Radio Braşov Popular şi Radio Super FM, dar şi la televiziunea MIX 3.

Primul pas al lui Aristotel Căncescu în preluarea celor patru licenţe ale BBC în România a fost făcut în septembrie 2011, când CNA a fost informat că acţionariatul BBC România SRL ar urma să se modifice, în sensul în care părţile sociale pe care British Broadcasting Corporation din Marea Britanie le deţinea în societatea BBC România SRL urmau să fie preluate de Canaris SRL (99,64%) şi Antonin Viorel Căncescu (0,36%). Asociatul unic al Canaris SRL este Aristotel Căncescu.

Recent, la CNA au fost depuse şi documentele potrivit cărora noii acţionari au intrat în acţionariatul BBC România SRL. Astfel, SC BBC România SRL şi-a modificat denumirea în Viocan Mixmedia SRL.

Potrivit documentelor de la Oficiul Registrul Comerţului, societatea BBC România SRL s-a transformat, pe 5 ianuarie 2012, în Viocan Mixmedia SRL. Viocan Mixmedia are sediul în Braşov. Acţionarii Viocan Mixmedia sunt Canaris SRL – 99,64% (asociat unic Aristotel Căncescu) şi Antonin Viorel Căncescu (0,36%).

Frecvenţele pe care BBC România SRL le deţinea în România sunt cu atât mai importante cu cât acoperă cele mai mari oraşe româneşti. BBC deţinea o licenţă în Bucureşti din februarie 2005, o licenţă în Constanţa – din octombrie 2007, o frecvenţă în Sibiu (din octombrie 2007) şi una în Timişoara (din mai 2006).

Pe frecvenţele din Bucureşti, Timişoara, Constanţa şi Sibiu, BBC retransmitea, din 1 august 2008, programe în limba engleză din grila BBC World Service. Programele în limba engleză au început să fie retransmise după ce serviciul în limba română al BBC s-a desfiinţat. Serviciul românesc al BBC şi-a încetat emisia la 1 august 2008, după 68 de ani de activitate neîntreruptă. Decizia a venit în urma unei reevaluări a structurii BBC World Service din perspectiva bugetului instituţiei, stabilit în acord cu guvernul britanic în octombrie 2007, pentru anii 2008-2011.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi